Toila sijaitsee Viron itärannikolla, kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Toila on tunnettu kylpylästään, kauniista luonnostaan ja merenrannastaan.
Erityisen kauniina pidetään Toilassa sijaitsevaa Orun puistoa, joka on aivan Toilan kylpylän kupeessa. Ihana puisto on kesäisin täynnä kukkia ja tarjoaa ympäri vuoden ihastuttavat näköalat merelle. Toilan ranta on ns. kiviranta, joka kesäisin täyttyy auringonpalvojista ja muissa vuodenajoissa kutsuu retkeilemään. Toilan kylässä on 780 asukasta, mutta varsinkin kesäisin matkustajat kasvattavat kaupungin ihmismäärää selvästi.
Lisää Toilasta
Toilaan on helppo mennä omalla autolla, jolloin matkalle jää monia käymisen arvoisia kohteita. Toilan kylpylä järjestää myös kuljetuksia Tallinnasta suosituimmilta laivavuoroilta. Toilan keskusta on pieni, joten kävellen tai kylpylältä vuokrattavalla pyörällä on helppo liikkua alueella.
Toilan keskustassa palvelee kauppa, joka on suurimmassa määrin elintarvikeliike. Kaupan yhteydessä on myös alkoholimyymälä. Toila Span alakerrassa toimii kauppa, josta voit ostaa elintarvikkeiden lisäksi kivoja kotiinviemisiä ja tuliaisia. Voit tehdä myös päiväretken Jõhvin kaupunkiin, noin 15 kilometriä Toilasta. Jõhvista löydät isompia kauppoja ja muutaman kauppakeskuksen.
Toilan ravintolatarjonta on niukka. Toila Span ravintola on kylän monipuolisin ja palvelee ympäri vuoden. Kesäaikaan avoinna ovat myös satamakrouvi sekä Oru puiston viehättävä kahvila. Näistä molemmista saa pientä suolaista ja makeaa naposteltavaa. Iltaelämää Toilasta ei löydy.
Orun puiston laululavalla järjestetään kesällä laulujuhlia ja ulkoilmaesityksiä.
Jos olet matkalla omalla autolla, kannattaa ehdottomasti mennä käymään Sillamäen kaupungissa. Kaupunki oli neuvostoaikana suljettu. Syksyllä 2020 elämästä kaupungissa on tulossa myös elokuva.
Noin 30 km päässä Toilasta sijaitsee Pühtitsan Jumalanäidin kuolonuneen nukkumiselle pyhitetty Kuremäen luostari, joka on ainoa Virossa toimiva ortodoksinen nunnaluostari. Ennen luostaria Kuremäellä sijaitsi virolaisten pyhä lehto ja mäen juurella uhrilähde. Lähde tunnetaan nykyään pyhänä lähteenä parantavan vetensä johdosta. Virkistävässä vedessä voi halutessaan myös kastautua. Luostarin portit ovat avoinna, ja voit kävellessäsi nähdä nunnien elämää. Jos luostarielämä kiinnostaa enemmänkin, on mahdollista tilata nunnilta tutustumiskäynti, jonka aikana tutustut luostarikokonaisuuteen ja siihen kuuluviin erilaisiin kirkkoihin, joihin muutoin ei pääsisi sisään.
Itä-Viromaa tarjoaa paljon muitakin, ehkä hieman erilaisempiakin, vierailukohteita, kuten esimerkiksi Viron kaivosmuseo. Eikä Venäjän rajalle Narvaankaan ole kuin vajaa 50 km!