Onko kuumissa lähteissä parantavaa voimaa?
Kuuma kylpy Toscanan auringon alla
Kun lähdet ajelemaan Firenzestä etelään, Toscanan kauniiden maisemien läpi, saavut Saturnian kylään. Täällä sijaitsee Italian ehkä tunnetuin kuuma lähde Terme di Saturnia. Lähde on valjastettu myös saman nimisen kylpylän käyttöön. Vulkaaninen maa lämmittää veden, joka kuplii kylpylän altaisiin kirkkaana. Kuumavesialtaita ympäröi kaunis puisto. Kuuman veden lähde on kahden kilometrin päässä ylävirtaan. Lähdevesi putoaa alas kalliokivien lomasta, luoden vesiputouksia ja pienempiä altaita. Mikäli haluat pulahtaa veteen luonnollisemmassa ympäristössä, voit tehdä sen virran alkulähteellä Cascate del Mulinon kohdalla, siellä mineraalinen vesi on selkeällä ilmalla kauniin turkoosia. Lähteen parantaviin voimiin uskoivat jo etruskit, 1000 vuotta ennen ajanjaksomme alkua. Sittemmin lähdettä hyödynsivät roomalaiset. Syvältä maasta pulppuavassa vedessä on runsaasti kaasuja ja mineraalisuolaa, joiden on tutkittu helpottavan esimerkiksi monia ihosairauksia.
Tutustu Firenzeen
Lämpimässä vedessä keskellä lumihuippuja
Islanti on tunnettu vulkaanisesta maaperästään. Saarelta löytyykin iso määrä kuumia lähteitä, joissa matkaaja voi itseään hemmotella. Ehkä helpoin saavuttaa ja samalla tunnetuin lähteistä on Blue Lagoon. Puolen tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista ja lähellä Keflavikin kansainvälistä lentokenttää. Sininen laguuni on tunnettu turkoosista väristään. Valtavat luonnonkivialtaat houkuttelevat lämpimään veteen turisteja ympäri maailmaa. Lämpimän vesialtaan reunoilta saat käydä nappaamassa mutaa, jota saa hieroa kehoon uimisen ohella. Vesi ja muta hoitavat ja pehmentävät ihoa.
Tutustu Reykjavikiin
Puhtaan valkea keidas keskellä Turkkia
Pamukkale luontonähtävyys sijaitsee Lounais-Turkissa, noin 20 kilometriä Denizlin kaupungista pohjoiseen. Pamukkale tarkoittaa suomeksi puuvillalinnaa, mikä johtuu paikan valkoisena hohtavasta väristä. Alue koostuu vitivalkoisista kalkkikivikerroksista, joiden altaissa lainehtii turkoosia mineraalivettä. Puuvillan sijaan seinämät ovat kalkkikiveä ja vesi virtaa hiljalleen alas 100 metrin matkalta. Aiemmin seinämä oli hohtavan valkoinen, mutta pohjaveden vähennyttyä se on muuttunut osittain ruskeaksi. Kylpemään alueella ei pääse, sillä valkoisia seinämiä koitetaan suojella kasvaneilta turistimääriltä. Seinämältä vesi ohjataan Kleopatran altaaseen, jossa kylpeminen on lisämaksusta mahdollista. Veden sanotaan olevan erityisen hyvää iholle, sekä auttavan sydänsairauksista kärsiviä.
Tutustu Denizliin
Kylä Alppien vuoristossa
Vals sijatsee Sveitsin Alpeilla. Kylä on rakenttettu 1250 kilometrin korkeuteen merenpinnasta. Ihastuttava kohde vaelluslomalle, mutta myös tunnelmallinen kohde lämpimästä vedestä nauttiville. Täällä vesi on valjastettu 7132 kylpylän käyttöön. Korkea laatuinen kylpylä ottaa mineraalipitoiden vetensä St. Peterin lähteestä, josta se pulppua pintaan 30 asteen lämpötilassa. Useista sisä- ja ulkoaltaista rakentuva kylpylä on arkkitehtuurisesti vaikuttava kivirakennus. Mineraalipitoisen veden lisäksi kylpylästä saa monia kehoa helliviä hoitoja.
Tutustu Valsiin
Pitkien kylpyläperinteiden Budapest
Széchenyin kylpylä sijaitsee Pestin puolella Budapestin kaupunkia. Upea kylpylä rakennus on peräisin 1900-luvun alusta ja se on rakennettu 1870 -luvulla löydettyjen kuumielle lähteille. Termaalikylpylässä on valtavia ulko- sekä sisäaltaita joihin mahtuu paljon kylpijöitä. Lämmin turkoosi vesi hemmottelee jopa 38 asteen lämmöllä. Kylpylätiloista löytyy myös useita saunoja ja niissä on mahdollisuus tilata hoitoja ja hierontaa. Ihonhoidon lisäksi Budapestin termisen veden kerrotaan helpottavan lihas- ja nivelvaivoja.
Tutustu Budapestiin
Kuuma kylpy tekee hyvää niin karvaisille kuin karvattomillekin kädellisille
Tuliperäisellä Japanin saarella kuumien lähteiden parantavilla voimilla ja niiden ympärille rakentuneella kylpyläkulttuurilla on pitkät perinteet. Kuumia lähteitä ja niiden yhteyteen rakennettuja kylpylöitä kutsutaan nimellä Onsen. Maasta löytyy myös tuhansia ”Onsen ryokan” paikkoja eli kylpylämajataloja. Niissä majatalon yhteydessä on oma kuumavesiallas jonne väsynyt matkaaja saa mennä jäseniään lepuuttamaan. Maassa on myös lukuisia valjastamattomia, luonnonmukaisia kuumia lähteitä. Reippaan puolen tunnin junamatkan päässä Naganosta on ainutlaatuinen luontokohde, Yamanouchin laakso. Se on kuuluisa paitsi kuumista lähteistään, myös pörröisistä lumiapinoistaan. Shibu Onsenin kylästä alkaa luonnonsuojelualue, jonne voit tepastella katselemaan kylpyhetkiä viettäviä apinoita. Tepastelua karttava voi hypätä myös bussin kyytiin ja ajella sillä lähemmäs lumiapinoiden kylpyaluetta. Apinaköörin touhuja saa seurailla ihan lähellä, joskin alueelle pitää maksaa sisäänpääsymaksu. Näihin vesialtaisiin pääsee vain turkilla, joten meillä luontaisesti turkittomilla ei ole niihin asiaa. Kuumia lähteitä on kuitenkin Shibu Onsenin alueella runsaasti, joten varmasti löydät sieltä ihmisillekin suunnatut pulahduspaikat.