Pariisi — Nähtävyydet ja tekemistä
Eiffel-torni
Eiffel-torni on yksi maailman ikonisin ja tunnistettavin monumentti ja Pariisin ehdoton symboli. Se on myös Ranskan suosituin matkailukohde. Torni on nimetty rakentajansa Gustave Eiffelin mukaan. Se avattiin yleisölle vuonna 1889 Pariisin maailmannäyttelyyn. Paikallisten alkuperäisestä vastustuksesta johtuen se oli tarkoitus purkaa 20 vuoden jälkeen. Lopulta torni vakiinnutti paikkansa myös paikallisten mielissä ja se jäi pysyväksi osaksi Pariisia. Torni sijaitsee Seinen etelärannalla, Champ de Marsin puistoalueella. Torni on 324 metrin korkuinen ja valmistuttuaan se piti maailman korkeimman rakennuksen titteliä 40 vuoden ajan, kunnes se menetettiin New Yorkin Chrysler Buildingille. Tornin huipulle on mahdollista päästä joko hissillä tai portaita pitkin jos kuntoa riittää. Hissistä voi jäädä myös ensimmäiseen tai toiseen kerrokseen. Erilaisia lipputyyppejä on tarjolla sen mukaan, kuinka korkealla haluat vierailla.
Sacré-Cœurin basilika
Sacré-Cœur on Montmartren kukkulalla, Pariisin korkeimmassa kohdassa sijaitseva katolinen kirkko ja suosittu nähtävyys. Se rakennettiin vuosien 1875-1914 välillä ja edustaa roomalaisbysanttista tyyliä. Kirkko on arkkipiispa Cardinal Guibertin rakennuttama ja arkkitehti Paul Abadien suunnittelema. Se on myös Ranskan ja Saksan sodassa kaatuneiden ranskalaisten sotilaiden muistomerkki. Basilikan siluetti näkyy korkean sijaintinsa ansiosta läpi kaupungin ja kirkolta onkin upea näkymä yli Pariisin.
Moulin Rouge
Maailmankuulu Moulin Rouge-kabaree sijaitsee Pigallen punaisten lyhtyjen alueella, lähellä Montmartrea. Moulin Rouge rakennettiin vuonna 1889 ja se on tunnettu punaisesta tuulimyllystä katollaan. Moulin Rouge on entisajan Pariisin boheemielämän ja paheellisuuksien symboli. Nykypäivänä Moulin Rouge on Pariisin suosittu nähtävyys ja lukuisat matkalaiset nauttivat sen tanssiesityksistä.
Louvren taidemuseo
Louvre on Pariisin suurin taidemuseo ja taide- ja historiafanin ehdoton käyntikohde! Se sijaitsee Pariisin sydämessä, Seine-joen ja Rue de Rivoli-kadun välissä. Rakennus oli alunperin kuninkaallinen palatsi ja museona se on toiminut vuodesta 1793. Nykypäivän kokoelma kattaa lähes 10 000 vuoden aikakauden teoksia aina 1850-luvulla saakka, mukaanlukien maailman kuuluisimpia taideteoksia kuten da Vincin Mona Lisan, Raphaëlin Kauniin puutarhurin, Véronèsen Kaanaan häät sekä veistoksia kuten Milon Venus ja Samothraken Nike.
Museon omistuksessa on noin 100 000 teosta joista esillä on noin 35 000. Valtaisasta koostaan ja lukuisista teemoistaan tunnettuun museoon kannattaakin tehdä suunnitelma jo ennakkoon mitä sieltä haluaa ehdottomasti nähdä. Suurempien ruuhkien välttämiseksi museokäynti kannattaa ajoittaa aamuun heti avaamisen yhteyteen tai myöhäiseen iltapäivään.
Versaillesin palatsi
Versaillesin palatsi on Ranskan kuninkaiden palatsi ja yksi Euroopan suurimmista ja näyttävimmistä palatseista. Se oli aikanaan suunnannäyttäjä kuninkaalliselle ylellisyydelle jota muualla maailmassa kopioitiin. Palatsi sijaitsee Pariisin lounaispuolella, noin 22 km päässä ydinkeskustasta. Sen historia alkoi kuninkaallisena metsästyslinnana ja ensimmäiset rakennukset nousivat vuonna 1624. Nykymuotoonsa palatsi on tullut useiden historiallisten muutosten, laajennusten sekä kuninkaiden myötä. Merkittävimpiä muutoksia palatsi koki Aurinkokuningas Ludvig XIV:n myötä, joka vuonna 1661 alkoi rakennuttaa itselleen uutta loisteliasta palatsia Versaillesiin. Rakennustyöt jatkuivat vielä 50 vuoden ja kahden seuraavan kuninkaan ajan. Palatsin ympäristöön tehtiin näyttäviä puutarhoja suihkulähteineen ja järvineen. Työtä johtivat Ranskan parhaimmat arkkitehdit ja suunnittelijat ja se vaati 36 000 työmiehen urakan.
Versaillesin pääsymaksu on noin 18 €/hlö ja osittaisille alueille puutarhaan pääsee myös veloituksetta. Palatsille pääsee Pariisin keskustasta Montparnassen asemalta RER-paikallisjunalla. Matka kestää noin puoli tuntia suuntaansa. Suosittuina matkailuaikoina erityisesti viikonloput saattavat olla ruuhkaiset ja sisäänpääsylippu palatsiin onkin suositeltavaa ostaa jo etukäteen.
Palais Garnier -oopperatalo
Pariisin oopperatalo valmistui vuonna 1875 ja sen on suunnitellut Charles Garnier ja oli silloin maailman suurin oopperatalo. Oopperatalossa järjestetään esittelykierroksia matkailijoille ja siellä järjestetään ooppera- ja balettiesityksiä.
Villetten tiedekeskus
La Cité des sciences et de l’industrie -tiedekeskus sijaitsee pariisin 19. kaupunginosassa, Parc de la Villetten puistossa. Se on Euroopan suurin tekniikkaa ja tutkimusta esittelevä museo. Teräksestä ja lasista tehty rakennus avattiin vuonna 1986 ja sen on suunnitellut Irlantilainen Peter Rice.
Père-Lachaise hautausmaa
Père-Lachaise on 1800-luvun alussa perustettu Pariisin kuuluisin hautausmaa sekä suuri puistoalue. Se löytyy Pariisin kaakkoispuolelta 20. kaupungisosasta. Turistien suosima hautausmaa on 44 hehtaarin kokoinen ja siellä on yli 70000 hautaa.
Père-Lachaisen alueelle on haudattu rock-tähtiä, tutkijoita, kirjailijoita, esimerkiksi Oscar Wilde sekä The Doors yhtyeen keulahahmo Jim Morrison.
Père-Lachaise on nähty myös monissa elokuvissa, kuten The Doors, Amélie, 2 päivää Pariisissa ja Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset.
Montmartre
Kaupungin korkein kohta Montmartre ”martyyrien vuori” sijaitsee Pariisin 18. kaupunginosassa. 1900-luvun alussa nuoret taiteilijat löysivät Montmartren ja kaupunginosa on siitä lähtien tunnettu vahvasti taiteilijakaupunginosana. Boheemilta alueelta löytyy Pariisin punaisten lyhtyjen alue sekä Moulin Rouge -kabaree ja Montmartre-kukkulalla sijaitsee myös 1914 vuonna rakennnettu Sacré Coeur -kirkko. Elokuvien ystävät löytävät Montmartren kaduilta muun muassa Pariisin varpunen – Èdith Piaf sekä Amélie elokuvista tuttuja maisemia.
Champs-Elysée
Kaksi kilometriä pitkä ja 70 metriä leveä Champs-Élysée -katu rakennettiin alunperin 1600-luvulla ja se on nimetty kreikkalaisen taruston taivaallisen lepopaikan Elysionin kenttien mukaan. Katu yhdistää Riemukaaren ja Concorden aukion.
Riemukaari
Riemukaari on yksi Pariisin tunnistettavimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee kaupungin länsiosassa, Place Charles de Gaulle-aukiolla. Riemukaaren suunnitteli Jean Chalgrin. Napoléon aloitti monumentin rakennuttamisen vuonna 1806, mutta se valmistui vasta 1836 Napoléonin vallasta syöksemisen jälkeen. Riemukaaren sisäosaan on kaiverrettu Napoléonin sodissa palvelleiden kenraalien nimet. Ulkopuolella olevat kohokuvat kuvastavat Napoléonin aikaisempia taisteluita. Monumentin alle on sijoitettu enimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta. Riemukaari on myös suuri liikenneympyrä josta lähtee 12 puistokatua eri suuntiin.
Notre-Damen katedraali
Kuuluisa Notre-Damen katedraali sijaitsee Pariisin keskustassa, Seinejoen Île de la Citén saarella. Varhaisgoottilaista tyyliä edustavan kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1163 ja se valmistui vuonna 1345. Katedraali on kokenut monenlaisia tuhoja vuosiensa varrella, mutta viimeisimpänä sen kattorakenteet tuhoutuivat pahasti vuoden 2019 tulipalossa. Tulipalon korjaustöistä ja restauroinnista johtuen katedraali pysyy toistaiseksi suljettuna vierailijoilta. Tavoitteena on saada korjaustyöt tehtyä vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisiin mennessä, mutta tavoitetta on arvioitu erittäin optimistiseksi.
Place de la Concorde
Place de la Condorde aukio sijaitsee Seinen pohjoisrannalla Avenue des Champs-Élysée – kadun toisessa päässä. Aukiolla kohoaa 23 metriä korkea hieroglyfein koristeltu Luxorin obeliski.
Disneyland Paris
Koko perheen hauskassa ja jättimäisessä huvipuistossa vierähtää helposti useampikin päivä, joten lyhyemmän visiitin ehdottomat käyntikohteet kannattaakin suunnitella jo ennakkoon. Disneyland Paris sijaitsee noin 40 km päässä Pariisin ydinkeskustasta itään päin. Keskustasta pääsee Disneylandiin muun muassa RER-paikallisjunalla. Matka-aika kestää noin 40 minuuttia suuntaansa ja junia lähtee tiheästi pitkin päivää. Ruuhkien ja jonottamisen välttämiseksi sisäänpääsyliput kannattaa olla hankittuna jo hyvissä ajoin ennen matkaa.