Lisätietoja kylpylähoidoista
Kaikissa terveyskylpylöissä perinteiseen puolihoito-kylpyläpakettiin sisältyy matkan pituuden mukaan mitoitettu määrä kylpylähoitoja sekä puolihoitoruokailut (aamiainen ja päivällinen) kylpyläkohtaisesti. Täysihoitopaketissa hintaan sisältyy hoitojen lisäksi täysihoitoruokailut (aamiainen, lounas ja päivällinen). Ruokailut tarjotaan aina seisovasta pöydästä. Kylpyläkohtaisista hoitopaketeista on kerrottu enemmän kunkin kylpylän omalla sivulla (Kylpylälomat).
Alla on lueteltu yleiskuvaus eri kylpylöiden kylpyläpaketteihin sisältyvistä hoidoista. Jokaisella kylpylällä on omanlaisensa kylpyläpaketit ja omat hoidot. Osa hoidoista on saatavilla vain osassa kylpylöitä. Hoitokäytännöt voivat vaihdella kylpylöittäin, mutta hoitomenetelmä vaikuttaa yleisesti samalla tavalla ja niitä suositellaan tiettyjen sairauksien hoidossa tai ennaltaehkäisyssä. Jotkin sairaudet voivat myös rajoittaa hoitojen saamista. Tämä on hyvä ottaa huomioon hoitoja varattaessa. Jokainen on itse vastuussa varaamistaan hoidoista. Osassa kylpylöitä sisältyy joihinkin paketteihin lääkärin konsultaatio, jolloin lääkäri määrää asiakkaalle hänelle parhaiten sopivat hoidot asiakkaan antamien terveystietojen pohjalta.
Puolihoitopaketti
Paketti sisältää kylpylä- ja matkakohtaisia hoitoja sekä puolihoitoruokailut, aamiaisen ja päivällisen seisovasta pöydästä.
Täysihoitopaketti
Paketti sisältää kylpylä- ja matkakohtaisia hoitoja sekä täysihoitoruokailut, aamiaisen, lounaan ja päivällisen seisovasta pöydästä.
Loma pidemmillä hoidoilla
Paketti sisältää vähemmän, mutta pidempiä hoitoja kuin perinteisessä puolihoito- tai täysihoitopaketissa sekä joko puolihoito- tai täysihoitoruokailut seisovasta pöydästä. Osassa kylpylöitä loma pidemmillä hoidoilla on lisämaksullinen.
Kauneusloma
Paketti sisältää enemmän kauneus- kuin varsinaisia terveyshoitoja sekä puolihoito- tai täysihoitoruokailut seisovasta pöydästä. Osassa kylpylöitä Kauneusloma on lisämaksullinen.
Klassinen hieronta
Asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan voidaan hieroa koko vartaloa tai vain yksittäisiä kehon osia. Eri kylpylöissä eri pituisia hierontoja.
Vaikutus: rentouttaa kipeitä ja jännittyneitä lihaksia, kiihdyttää aineenvaihduntaa, aktivoi lymfakiertoa, puhdistaa elimistöä kuona-aineista, edistää verenkiertoa, laukaisee niin henkisiä kuin fyysisiäkin jännitystiloja, hierontahoitojakso lisää elimistön vastustuskykyä. Ei suositella seuraavissa tapauksissa: vaikeat sydän-, munuais- ja keuhkosairaudet, pahanlaatuiset kasvaimet, tulehdussairaudet, tartuntataudit, veren hyytymishäiriöt, suonikohjut ja laskimotulehdukset.
Päähieronta
Rentouttava päähieronta on hyvä apu hermostuneisuutta, henkistä väsymystä, unettomutta ja keskittymishäiriöitä vastaan. Päähieronta hoitaa myös päänsärkyjä ja lihasjännityksiä.
Vaikutus:
Parantaa hapen ja ravintoaineiden saantia, verenkiertoa sekä nesteiden kiertoa. Jatkuva hierontakuuri aktivoi hiusten kasvua. Edesauttaa syvää rentoutumista ja rauhoittaa keskushermostoa sekä auttaa unettomuuteen. Lievittää kipua, vapauttaa henkisestä ja fyysisestä stressistä. Poistaa kroonisen jännitystilan kaulan alueelta, olkapäistä ja selästä. Silmien jännittyneisyys poistuu. Parantaa ryhtiä ja liikkuvuutta. Vapauttaa negatiivisista tunteista ja vilkastuttaa aivojen toimintaa.
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- henkisen työn aiheuttama väsymys
- masentuneisuus
- stressi
- päänsärky ja migreeni
- hermostuneisuus
- korkea verenpaine
- keskittymishäiriöt
- immuunijärjestelmän vahvistuminen
- hiustenlähtö
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- kuume
- kasvaimet ja syöpä
- kilpirauhassairaudet
- akuutit sydänsairaudet
- tulehdus
- hiljattain tehdyt leikkaukset pään alueella
- verenpurkaumat ja haavat
- päävammat
- matala verenpaine tai verenpaineen vaihtelut
- ihosairaudet hierottavalla alueella
- ekseema
- päihtyneisyys
Lymfahierontahousut (lymfapuhdistus)
Hoidossa käytetään erikoismansetteja (hierontahousut), jossa sijaitsevat solut täytetään paineilmalla. Solut täytetään tietyssä järjestyksessä tietokoneohjelman ohjaamana. Tällaisen hieronnan tuloksena lymfakanavat puhdistetaan huolellisesti, verenkierto ja aineenvaihdunta paranee, painava tunne jaloissa helpottuu. Valtaosa kudoksiin kerääntynystä nesteestä ohjataan takaisin kiertoon.
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- selluliitti
- laskimolaajentumat
Ei suositella:
- laskimotulehdukset, tromboosi
- raskaus
- kasvaimet
- vakava munuaisen vajaatoiminta
- myös alhainen verenpaine, struuma, astma ja suuret syntymämerkit saattavat estää hoidon saannin
Yrtti- helmikylpy
Yrtti-helmikylvyt ovat lämpimiä (34–38 °C) makeavesikylpyjä, joissa kylpyveteen lisätään erilaisia kasviperäisiä tiivisteitä tai merisuolaa ja hyvin hienoja poreita ja hierovia vesiryöppyjä, jolloin saadaan aikaan ns. helmikylpy.
Kylvyn vaikutukset:
- lämpimän veden ja yrttiuutteen yhteisvaikutus on rentouttava ja stressiä laukaiseva
- ihosta tulee pehmeämpi, kimmoisampi ja sileämpi
- suolen motoriikka paranee
- hermosto tasapainottuu
- unenlaatu paranee
- aineenvaihdunta vilkastuu
- koko kehon hapetus paranee
- verenpaine laskee
- käsien ja jalkojen verenkierto paranee
- Suositellaan mm. seuraavissa tapauksissa:
- muihin vesi- ja lämpöhoitoihin yhdistettyinä kylvyt sopivat kroonisia sydän- ja verisuonitauteja sairastaville
- voimisteluun tai vesivoimisteluun ja hierontaan yhdistettyinä hoitokylvyt vähentävät erilaisten nivelsairauksien mukanaan tuomia vaivoja ja niveljäykkyyttä
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- ankarat, akuutit tulehdukset
- vaikeat sydänsairaudet
- raskaus
Vedenalainen suihkuhieronta
Vedenalaisessa suihkuhieronnassa asiakas on lämpimässä (36–38 °C) kylvyssä, hoitaja hieroo letkusta tulevalla vesisuihkulla koko vartalon. Pehmeät kudokset rentoutuvat näin paremmin kuin tavallisessa hieronnassa, vedessä hieronta ei ole kivuliasta.
Kylvyn vaikutukset:
- parantaa verenkiertoa ja elimistön hapensaantia
- aineenvaihdunta ja kuona-aineiden poistuminen kiihtyy
- ihon aluskerroksen kovettumat pehmenevät (esim. diabeetikoilla pistoskohdat)
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- nivelrikoista ja -kulumista aiheutuvat nivelsäryt
- heikentynyt liikkuvuus
- koukistuneet nivelet
- lymfanesteturvotukset
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- ankarat tulehdukset
- vaikeat sydänsairaudet
- raskaus
- kuume
- suonikohjut, laskimotulehdukset, veritulppa
- laskimotulehdukset ja veritulppa
- verenohennuslääkitys
Hiilihappokaasukylpy
Verenkiertoa ja aineenvaihduntaa stimuloiva kylpy. Sopii hyvin iäkkäämmille asiakkaille, joilla on vakavampi sydänsairaus tai muu syy, jolloin ei voi suositella helmikylpyä. Parantaa sydäntoimintaa, laskee korkeata verenpainetta, normalisoi hiilihydraatien aineenvaihduntaa, parantaa munuaisten toimintaa ja diureesia.
Suositellaan:
- krooninen sydänsairaus
- korkean verenpaineen sairaus I-II vaihe
- hypotonia
- keskushermojärjestelmän muutokset
- sokeritauti
Ei suositella
- sydänvajaus IIb vaiheesta alkaen
- sydänastma
- korkean verenpaineen sairaus III vaihe
- vakavat hengityselimien sairaudet
- Ei käy lapsille
Charcot-suihku (ryöppysuihku)
Voimakas, 2–3 atm:n paineella kohdistettava vesisuihku hieroo hoidettavaa seisoma-asennossa. Intensiivisin vesihoitomuoto.
Vaikutus:
- voimakas, kiihdyttävä ja yleisesti jäntevöittävä
- parantaa ihon ja ihonalaisen kudoksen verenkiertoa
- erinomaista selluliittihierontaa
- sopii hyvin istuvasta elämäntyylistä aiheutuviin hartia- ja alanselän vaivoihin
- ruokavalioon ja voimisteluun yhdistettynä sopii hyvin niille, jotka haluavat laihtua (ihoa ja ihonalaista kudosta kiinteyttävä vaikutus)
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- suonikohjut, veritulppariski
- rytmihäiriöt, verenpainetauti, sydämen vajaatoimintaa
- munuais- ja sappikivet (voimakas suihkuhieronta voi aiheuttaa särkyaallon)
- raskaus
Vichy-suihku
Vichy-suihku on intensiivinen kehonhoitomenetelmä. Hierontavoiteet herättävät koko kehon. Kehoon vaikutetaan neulanterävillä vesisuihkuilla, myös veden lämpötilan vaihteluja voidaan käyttää. Hoito vaikuttaa tehokkaasti selluliittia vastaan. Suihkut virkistävät verenkiertoa syvällä ihon alla. Hoito päättyy miellyttävään, hyvin hellivään hierontaan, jossa käytetään kosteusvoidetta. Maksimaalinen rentoutuminen ja hyvänolontunne kosteuttavat tehokkaasti, parantavat ihon hapensaantia, heleyttävät ihon väriä ja vahvistavat ihoa palauttaen sen raikkaan, terveen hehkun.
Viuhkasuihku
Pehmepämpi kuin Charcot-suihku. Hieronta tapahtuu laajalla, viuhkamaisella vesisuihkulla.
Pyörrekylpy jaloille tai käsille
Hoidettava istuu kämmenet ja käsivarret tai vastaavasti jalat kylvyssä, suuttimet saavat veden pyörimään ja vaikutus on hierova.
Vaikutus:
- palauttaa lihasvoimaa
- lievittää lihasjännitystä ja -supistuksia
- sopii hyvin vammojen jälkihoidoksi
- vähentää jäsenten turvotusta ja imunesteiden pakkautumista
- hoitaa tehokkaasti myös ns. palelevia jalkoja
- parantaa verenkiertoa
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- sydänsairaille, joille kokovartalokylvyt eivät sovi
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- ei sovi haavaiselle ja halkeilevalle iholle
Magnesiumkloridi-jalkakylpy
Magnesiumkloridi imeytyy helposti ihon läpi ja poistaa tehokkaasti myrkkyjä soluista ja kudoksista. Kylpy lievittää kipuja ja lihasjännitystä, on hyödyllistä sydämelle, hermostolle ja luille. Lisäksi se parantaa unen laatua ja poistaa kroonista väsymystä.
Skotlantilainen suihku
Hieronta tapahtuu vuorotellen kuumalla ja kylmällä vesisuihkulla. Erittäin virkistävä, elimistön vastustuskykyä tehostava ja verenkiertoa stimuloiva hoitomuoto.
Kelluntahoito
Merivesialtaassa tapahtuva erillinen terapiamuoto, jossa asiakas kelluu vedenpinnalla kuitenkin siten, että korvat ovat veden alla. Veden alla soitetaan erityistä musiikkia, jolla on rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus.
Istumakylpy/-suihku
Istumasuihku sopii hyvin erektiohäiriöistä kärsiville, eturauhastulehduksen, peräsuolen laskimolaajentumien hoidossa muiden terapiamenetelmien kanssa em. hieronta, laserhoito, koska lämmin vesi pehmittää lihaksia luo siten hyvät edellytykset muita menetelmiä varten. Erektiohäiriöiden hoidossa käytetään lyhytkestoista kylmää suihkua. Lämmin suihku on tarkoitettu eturauhastulehduksien ja peräsuolen laskimolaajentumien hoitoa varten.
Aromaatinen hierontakylpy
Aromaterapia-hoito hieronta-ammeessa, jonka veteen on lisätty ihoa ravitsevia vitamiineja ja/tai aromaöljyjä.
Parafiini-osokeriittihoito (Lämmin maavahakääre)
Paikallinen lämpöhoito, jota käytetään lihasten rentouttamiseen esim. ennen hierontaa tai lääkintävoimistelua, mutta myös kroonisten nivel- ja lihassairauksien hoitona, toisinaan myös vammojen jälkihoitona.
Hoidolla on tulehduksia torjuva ja kipua lievittävä vaikutus. Lämpö vähentää lihasjännitystä, laajentaa ihon ja ihonalaisen kudoksen verisuonia, vastaavasti verenkierto syvemmällä lihaksissa ja nivelissä vilkastuu ja kipu vähenee. Hoidossa käytetään osokeriitin eli luonnon maavahan ja parafiiniin sekoitusta, jonka lämpötila hoidon aikana on 39–42 °C. Otsokeriitin lisääminen parafiiniin pitää seoksen lämpimänä pidempään, otsokeriitissa olevilla eteerisillä öljyillä on myös terveyttä edistävä vaikutus.
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- ankara tulehdussairaus
- kroonisen nivelsairauden pahentuminen
- raskaus
- huono lämmönsietokyky
Parafiininaamio käsille
Parafiinikerros stimuloi verenkiertoa sekä kosteuttaa ja ravitsee ihoa. Parafiinihoito vähentää lihasjännitystä ja lievittää kipua nivelongelmista kärsivillä. Kuiva iho pehmenee ja saa terveen värin. Tehokas sekä terveys- että kauneushoitona.
Lämmittävät parafiinisukat tai parafiinihanskat tai hunaja-maito-käsineet
Naamio jaloille tai käsille. Hoito muuttaa ihon pehmeäksi ja sillä on kosteuttava vaikutus.
Maissijauhohieronta käsille
Käsihierontaa lämmitetyillä maissihiutaleilla.
Suositellaan hoidoksi seuraavissa tapauksissa: rannekanavaoireyhtymä, käsien verenkiertohäiriöt, nivelten epämuodostumat käsissä.
Eksoottinen vuorivahahaude
Paikallisesti vaikuttava ja lämmittävä hoito. Lämmittävä haude sijoitetaan ongelma-alueelle (esimerkiksi tietokonetyöstä tai auton kuljettamisesta väsyneelle kipeälle niskalle tai yläselälle), sen jälkeen annetaan aikaa rentoutua. Lievittää lihasjännityksiä, parantaa tuntuvasti oloa.
Mutahoito
Mutahoito on yksi vanhimmista hoitomenetelmistä ja sitä suositellaan hoitokeinoksi mm. kroonisissa tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa, kroonisissa sukupuolitulehduksissa ja joissakin ihosairauksissa (psoriasis, krooninen ekseema). Muta on pitkäaikaisten orgaanisten prosessien seurauksena syntynyt maakerrostuma, jota esiintyy Viron merenlahdissa ja järvissä. Mudassa on paljon mikroelementtejä, humushappoja ja muita bioaktiivisia aineita, mistä johtuu myös mudan omaperäinen, rikkivedystä aiheutuva tuoksu.
Hoidettava alue peitetään 2–3 cm:n paksuisella lämmitetyllä mutakerroksella ja kääritään kelmuun, kääreisiin ja peitteen sisään. Sydämen alueelle ei levitetä mutaa. Hoito on kokovartalo- tai puolivartalomutahoitoa – tai paikallishoitoa. Mutahoitoa saa myös pelkästään käsille tai jaloille. Hoidon jälkeen asiakas peseytyy suihkussa, ilman saippuaa. Hoidon jälkeen suositellaan tunnin lepoa lämpöisessä tilassa.
Näin hoito vaikuttaa:
- muta vaikuttaa elimistöön termisesti, mekaanisesti ja kemiallisesti
- lievittää kipua
- nopeuttaa aineenvaihduntaa
- poistaa elimistöstä ylimääräisiä nesteitä ja kuona-aineita
- antaa hyvän, rentoutuneen tunteen
- voi aiheuttaa uneliaisuutta
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- selkä-, niska- ja päänsäryt
- sukuelinten krooniset tulehdukset
- luu-, nivel-, lihas- ja hermovammojen- tai leikkauksien jälkeen
- krooniset ihosairaudet (psoriasis, ihottuma, arvet)
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- kaikki akuutit sairaudet ja kroonisten sairauksien pahenemis- ja akuutit vaiheet, etenkin sellaiset, jotka nostavat kuumetta
- pahanlaatuiset kasvaimet (myös leikkauksen jälkeen)
- sukupuolielinten hyvänlaatuiset kasvaimet (myoomat, kystat, adenoomat)
- veritaudit
- verenvuodot ja taipumus verenvuotoihin
- sydämen tai verisuoniston vajaatoiminta ja verenpainetauti (II ja III aste)
- psyykkiset sairaudet
- tuberkuloosi
- endokrinologiset sairaudet (kilpirauhasen liikatoiminta)
- raskaus
Paikallinen turvehoito 20 min
Hoidon alussa laitetaan valmiiksi lämmitetty turvepakkaus tarpeen mukaan joko selälle, olkapäille, lantioille tai polville. Ihon lävitse imeytyvät bioaktiiviset aineet elvyttävät verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.
Lämmin savihaude
Hoidon alussa laitetaan valmiiksi lämmitetty savipakkaus tarpeen mukaan joko selälle, olkapäille, lantioille tai polville. Kyseessä on syvälämpöhoito, joka parantaa kudoksien verenkiertoa ja lievittää kipua.
Suositellaan:
- krooniset lihas-, nivel- ja hermokivut
- lihasjännitykset
- selkärangan taudit
Ei suositella:
- vakavat sydän- ja verisuonitaudit
- akuutit tulehdukset ja tartuntataudit
- vammat
- raskaus
Kylmähoito
Paikallista kylmähoitoa (kryoterapiaa) käytetään venähdysten ja nyrjähdysten hoidossa, akuutteihin lihas- ja nivelkipuihin, reumaattisiin vaivoihin, tuoreisiin vammoihin kipua lievittävänä ja tulehdusta ehkäisevänä hoitona sekä pienempien palovammojen hoitoon. Kylmä tehoaa suoraan solun reseptoreihin ja kipu vähenee. Välillisesti kipu vähenee myös turvotuksen ja spasmien vähenemisen kautta. Hoitoa vaativan alueen päälle laitetaan kylmäpakkaus, jota pidetään siinä tietty aika.
Kylmähoitokammiossa lämpötila on -100–-120 °C ja hoito kestää 1,5–3 minuuttia.
Venytyshoito
Venytystuolissa venyttäjänä on ihmisten oma paino. Venytyksen voimaa voidaan säädellä kaltevuuskulmalla, lisäksi apuna käytetään lämpöä ja värähtelyä. Voidaan venyttää kaulan ja niskan sekä lanneselän seutua. Ennen hoitoa tulee käydä lääkärintarkastuksessa ja röntgenissä.
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- sopii hermojuuritulehdusten, selkä- ja niskasärkyjen hoidoksi
Ei suositella seuraavissa tapauksissa
- selkärankareuma
- sydämen vajaatoiminta, verenpainetauti
- vaikeat keuhkosairaudet
- pahanlaatuiset kasvaimet
- raskaus
Valohoito
Valohoito on hyväksi havaittu hoitomuoto talvimasennuksen ja kevätväsymyksen lievittämiseen. Valohoito on tavallaan keinoauringonvaloa, joka vaikuttaa elimistön biologiseen vuorokausirytmiin ja säätelee hyvänolon hormonina tunnetun serotoniinin tasoa.
Väsymys, energianpuute, mielialan lasku, unisuus ja lisääntynyt ruokahalu syksyllä ja talvella ovat oireita, joiden lievittämiseen valohoidosta voi saada apua. Näiden oireiden esiintyminen pimeään vuodenaikaan voi olla yhteydessä melatoniinihormonin tason säätelyyn liittyviin ongelmiin. Melatoniinin taso on ongelmatilanteissa yleensä normaalia korkeampi myös päiväsaikaan. Valohoito hidastaa jossain määrin melatoniinin erittymistä päivällä ja tekee olon siten energisemmäksi. Valohoidossa käytettävän lampun valon vaikutuksesta aivojen melatoniinin tuotanto vähenee, ja siten myös unisuus ja mielialan häiriöt vähenevät. Valohoito on tehokas apu myös aikaerorasituksesta ja yötöistä johtuviin unihäiriöihin. Valohoidolla on saatu hyviä tuloksia myös ihotautien, selkäkipujen, nivel- ja pehmytkudosten kipujen, päänsäryn ja lihaskrampin hoidossa. Sitä käytetään myös bulimian, onnettomuuksien jälkeisten haavojen ja makuuhaavojen hoitoon. Jotta hoidosta on hyötyä, sitä on syytä käyttää 1–3 viikon kuurina, siten että valohoitokertoja on päivittäin, ja tarvittaessa toistaa hoito 1–2 kuukauden kuluttua. Kaikkein tehokkaimmin valohoito vaikuttaa ennaltaehkäisevänä hoitona. HUOM.! Koska valo vaikuttaa silmän verkkokalvon kautta, kerran minuutissa tulisi katsoa suoraan valon lähteeseen muutaman sekunnin ajan.
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- glaukooma (silmänpainetauti tai viherkaihi)
- voimakas tai krooninen silmätulehdus
- silmän verkkokalvon sairaudet
- linssin sairaudet tai linssin puuttuminen
- lääkkeet, jotka eivät sovellu valohoidon yhteyteen
Magneettihoito
Käytetään matalataajuista magneettikenttää, joka vaikuttaa kudoksiin 4–5 cm:n syvyyteen saakka.
Vaikutus:
- ääreisverisuonet laajentuvat magneettikentässä
- kudosten verenkierto ja aineenvaihdunta parantuvat
- turvotus vähenee
- verenpurkaumien imeytyminen nopeutuu
- edistää luunmurtumien parantumista
- Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- käytetään troofisten haavaumien ja laskimotulehduksen hoitoon
- vammanjälkeinen hoito
- nivel- ja lihastulehdusten hoito
- hoito on verenpainetta madaltavaa, mistä syystä se sopii hyvin henkilöille, joilla on kohonnut verenpaine ja jotka ovat iäkkäämpiä
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- ei sovi henkilöille, joille on asennettu sydämentahdistin
Laserhoito
Laserhoito perustuu lasersäteilyn vaikutukseen biologisessa kudoksessa. Hoitojakson pituus on noin 4–6, mutta vähintään 3 hoitokertaa. Hoitojaksoja voi olla 2–3 vuodessa. Tulokset saattavat ilmetä vasta viikkoja hoitojen jälkeen, mutta suurin osa tuntee parantumista jo hoitojakson aikana. Laserhoito on tavallisesti hyvin siedettyä eikä nosta verenpainetta. Laserhoitoa voidaan käyttää yksittäisenä hoitomuotona tai hoitokokonaisuuden osana (hieronta, liikuntahoito, lämpöhoito) sekä yhdistellä muihin sähköhoitoihin.
Vaikutus:
- tulehduksia ja kipua lievittävä vaikutus
- edistää kudosten aineenvaihduntaa
- nopeuttaa parantumisprosessia
- hillitsee sidekudoksen muodostumista
- vähentää turvotusta sekä hermopäätteiden herkkyyttä
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- nivelten, lihasten ja jänteiden kroonisten tulehdusten hoitoon
- sopii vammanjälkeiseksi hoidoksi
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- pahanlaatuiset kasvaimet
- veritaudit
- akuutit tartuntasairaudet
- raskaus
- krooninen sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta
- kompensoimaton diabetes
- toksinen kilpirauhasen kasvu
Sähköhoito
Sähköhoito on tehokas kivunlievittäjä ankarissa nivel- ja hermotulehduksissa sekä verenkierron ja lymfakierron parantamisessa sekä kivun lievityksessä. Lääkäri määrää jokaiselle potilaalle sopivan taajuisen sähköimpulssivirran. Hoitomuotoja ovat mm.
- ultraäänihoito
- diadynaamiset virrat (mm. amplipulssi, darsonvalisaatio) (sähköhoidossa käytetyt laitteet tuottavat erilaisia virtauksia, jotka aiheuttavat kukin erilaisia fysiologisia muutoksia elävään kudokseen,
- magneettihoito
- kylmäkvartsi (UVK (tubus-kvartsi) on tarkoitettu nenän ja nieluontelon tulehduksien hoitoa varten)
- sähköforeesi (jossa annetaan lääkkeitä ihon läpi matalajännitteisen ja pienitehoisen sähkötaajuuden avulla)
- darsonvalisaatio (sähköhoitomenetelmä, jossa käytetään korkeataajuksista impulssivaihtovirtaa)
Sähköhoitoa ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- pahanlaatuiset kasvaimet
- veritaudit
- tuberkuloosi
- vaikea sydämen vajaatoiminta
- korkea verenpaine
- vaikea rytmihäiriö (sydämentahdistin)
- epilepsia
- nivelproteesi
- verenkierto- ja sisäelinten sairaudet
- tarttuvat taudit
- raskaus
- kompensoimaton diabetes (epätavallisen korkea verensokeri)
- kilpirauhasen liika-tai vajaatoiminta
- tekenivelet tai metallilevyt elimistössä
Ultraäänihoito
Ultraääni on korkeataajuinen, matalan intensiteetin ääni, jota käytetään myös hoitotarkoituksiin. Hoito on paikallista, se lämmittää ja lievittää kipua.
Vaikutus:
- vähentää nivel- ja lihassupistusten syntyä;
- paremman hoitotuloksen saavuttamiseksi ultraääntä käytetään usein yhdessä erilaisten salvojen ja geelien kanssa (fonoforeesi)
- parantaa kudosten ravinnonsaantia, kun potilaalla on jokin vamma tai troofisia haavaumia
Suositellaan seuraavissta tapauksissa:
- sopii nivelten, hermojen, jänteiden sekä lihasten hoitoon
- käytetään etenkin nivelrikkojen ja -kulumien sekä fibromyalgian hoitoon
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- akuutti tulehdus
- raskaus
- kasvaimet
- sydän- ja verisuonitaudit
- ihovaurioita
- sydämentahdistin
- röntgen- ja sädehoidon jälkeen
- nikamakaaren poiston ja metallosteosynteesin (luun korjaaminen metallilla) jälkeen
Inhalaatiohoito
Hoidon aikana hengitetään lääkärin määräämää lääkeainetta sumutteena erityisen inhalaattorin avulla. Tarpeen mukaan lääkeaine voi olla yskää lievittävä, hengitysteitä rentouttava tai yksinkertaisesti kosteuttava ja rauhoittava. Tehokas hoitomuoto erilaisiin hengitysteiden sairauksiin vähentämään tulehdusta ja lievittämään yskää.
Suolahoito
Suolahoito on luonnon oma hoitokeino. Hoidon aikana oleskellaan suolakammiossa ja hengitetään kuivaa suola-aerosolia. Hoito on sekä tehokasta että vaaratonta, mutta myös miellyttävää: sen aikana voi rentoutua ja kuunnella rauhallista musiikkia.
Vaikutus:
- vähentää hengitysteiden kouristuksia ja helpottaa hengittämistä
- tekee keuhkoputkissa olevasta eritteestä juoksevampaa ja helpommin yskittävää
- lisää elimistön immunologista puolustuskykyä, vähentää allergisia reaktioita sekä sairastumista tulehdussairauksiin
- rauhoittaa hermostoa
Suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- toistuvat virusinfektiot, nuha, yskä
- astma
- krooninen nielu-, kurkku- tai poskiontelotulehdus
- keuhkoputkentulehdus, keuhkokuumeen jälkihoito
- toistuvat korvatulehdukset
- allergiset iho-ongelmat
- allerginen nuha
- ihottuma, atooppinen dermatiitti
- psoriasis
- hermoston epävakaus, stressi, jännitys- ja levottomuustilat
- unettomuus
- niveltulehdukset
Ei suositella seuraavissa tapauksissa:
- akuutit infektiot, joihin liittyy kuume
- sairastettu keuhkotuberkuloosi tai muu vaikea keuhkosairaus
- pahanlaatuiset kasvaimet
- vaikea hengitysteiden tai sydämen vajaatoiminta
Vesijuoksu
Vesijuoksu on hyvää vaihtelua perinteiseen uimiseen, vesiaerobiciin ja vesijumppaan, ja se sopii kaikille. Vesijuoksun apuvälineenä käytetään vyötä, joka kohottaa juoksijan pystyasentoon veden pinnalle ilman, että sitä varten täytyy erikseen tehdä liikkeitä. Veden vastuksen ansiosta keho joutuu tekemään enemmän töitä kuin kuivalla maalla, mutta vesi samalla pienentää niveliin kohdistuvaa kuormitusta. Puoli tuntia vesijuoksua vastaa kahden tunnin juoksua kuivalla maalla. Vesijuoksu kehittää hapenottokykyä ja lihasvoimaa sekä vähentää lihasjännitystä, parantaa verenkiertoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Vesijuoksu sopii kaikille – vanhoille, lapsille, urheilijoille ja kuntoilijoille. Erityisen hyvin vesijuoksu sopii ylipainoisille, nivelkivuista kärsiville sekä kuntoutushoidoksi. Vesijuoksu ei sovi jos henkilö ei osaa lainkaan uida, jos henkilöllä on jokin akuutti sairaus, kuten korvatulehdus, silmätulehdus, nuha, kuume tai herpes ja jos lääkäri on kieltänyt vesijuoksun.
Vesijumppa
Vesijumppa virkistää ja piristää. Vedessä keho on kevyt, eivätkä nivelet kuormitu. Vesijumppa sopii kaikille, sekä vanhoille että nuorille. Tunnilla suoritetaan harjoitteita kaikille lihasryhmille sekä yksinkertaisia koordinaatio-, venytys- ja rentoutusharjoituksia. Vanhemmille henkilöille sekä sydänsairaille on erikseen omat ryhmät. Sydänryhmässä tunnin harjoitustempo vastaa itse kunkin kuntoa. Voimisteluvälineinä käytetään vaahtomuovipötköjä, painoja, vesikäsineitä, ja uimalautoja. Veden lämpötila on 28–30º C.
Aamuvoimistelu
Koostuu kevyistä harjoituksista ja sopii kaikille. Piristää. Tavoitteena on herätellä elimistö, saavuttaa hyvä olo ja mieli koko päiväksi.
Lääkintävoimistelu
Nopeuttaa tervehtymistä ja palauttaa työkykyä, tapahtuu pienryhmässä tai tarvittaessa yksityistunnilla. Käytetään erilaisten harjoitteiden yhdistelmiä sairauden luonteen ja voimistelijan yleiskunnon mukaan (selän ja hartiaseudun vaivat, ryhtivirheet, vammanjälkeinen hoito, sydän- ja keuhkosairaudet). Rasitus pidetään kullekin henkilökohtaisesti sopivana.
Kiertoharjoittelu kuntosalilla
Musiikin tahdissa toteutettava, vaihteleva ja lihaskestävyyttä kehittävä intervalliharjoitus kuntosalin eri laitteilla ja harjoituksessa käytetään myös apuvälineitä. Rasitusta voi säädellä oman fyysisen kunnon mukaan.
Korvakynttilät
Luonnonkansat ovat jo pitkään käyttäneet hoitomenetelmänä korvakyntilöitä, jotka vilkastuttavat ihmisen energian kiertoa. Niiden vaikutus perustuu palamiseen. Ensimmäisessä eli induktiovaiheessa korvaan syntyy alipainetta, ja hoitavien yrttien ja hunajan savu tunkeutuu korvakäytävään. Toisessa eli palamisvaiheessa tapahtuu paineen vaihtelu; korva-alueen energiapisteitä ja reflektioita stimuloidaan. Kolmannessa eli kaminavaiheessa ärsytetään korvakäytävässä sijaitsevia rauhasia. Tukkeutuneet rauhaset avautuvat ja kasvava ilmavirta vetää korvasta pois sinne kerääntyneen vaikun. Korvakynttilät on valmistettu kennovahaa, mehiläisvahaa, eteerisiä öljyjä ja lääkeyrttejä sisältävästä puhtaasta puuvillakuidusta, ja ne pehmentävät ja poistavat korvan vaikkua, lievittävät kipua, vilkastuttavat paikallisverenkiertoa, stimuloivat kuuloa sekä parantavat lymfakiertoa ja aineenvaihduntaa.
Korvakynttilöitä käytetään seuraavien oireiden hoitoon:
- hermostuneisuus
- unettomuus
- stressi
- päänsärky
- vilustumistaudit
- tulehdukset
- keskittymisvaikeudet
- korvien ”kumina”
Medy Jet /Hydro Jet-vesihierontasänky
Rentouttava vesihierontavuode, joka vähentää lihasjännityksiä ja saa aikaiseksi hyvänolontunteen.
Musiikkiterapia
Potilas istuu mukavasti nojatuolissa ja kuuntelee kuulokkeilla musiikkia, joka on tehty erityisesti päänsäryn, stressin tai unettomuuden hoitoa silmällä pitäen. Hoitotoimi takaa täydellisen rentoutumisen esimerkiksi muta- tai vesihoidon jälkeen – resonanssimusiikkihoito sopii hyvin myös minkä tahansa voimakasvaikutteisen hoidon päätteeksi. Musiikkihoidon aikana potilaan sisäistä harmoniaa tasapainotetaan alitajunnan kautta.