Hieronnat
Hieronta hoitomuotona
Hierontaa hoitomuotona on käytetty jo Antiikin Kreikassa esimerkiksi kuntoutuksessa ja sairaanhoidossa. Suomessa hieronta hoitomenetelmänä yleistyi 1900-luvun alussa. Hierontaa käytetään esimerkiksi lihasjännitysten laukaisemiseen, kipujen lievittämiseen, rentoutukseen ja rasituksesta palautumiseen. Hieronta sopii periaatteessa kaikille, perusterveille henkilöille. Esteitä hieronnalle voivat olla esimerkiksi kuume, erilaiset sydän- ja verisuonisairaudet ja vammat. Ammattitaitoinen hieroja osaa ottaa huomioon henkilön terveyteen liittyvät erikoistilanteet ja räätälöidä kullekin sopivimman hoitomuodon. Se, kuinka usein hieronnassa tulisi käydä, on yksilöllistä. Jos kyseessä on jonkin ongelman, kuten lihasjumin hoito, hierontakertoja tulisi olla noin 1-2 kertaa viikossa. Ennaltaehkäisevässä hieronnassa hoitokertoja suositellaan 2 viikon – 2 kuukauden välein. Hierontamuotoja on useita erilaisia, aina klassisesta hieronnasta laavakivihierontaan.
Hieronnan hyödyt
Yksi yleisimmistä ongelmista toimisto- ja päätetyöskentelyssä ovat niska- ja hartiaseudun jännitykset ja kiputilat. Hieronnan avulla voidaan tuoda helpotusta muun muassa työperäisiin ja urheiluharrastuksesta johtuviin lihasten jännitys- ja kiputiloihin. Hierontaa voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevänä hoitomuotona. Hieronnalla on sekä fysiologisia että psykologisia vaikutuksia. Fysiologiset vaikutukset syntyvät muun muassa hierontatekniikasta, toistoista ja hieronnan voimakkuudesta. Psykologiset vaikutukset puolestaan liittyvät tunnemaailmaan.
Hieronnan fysiologiset vaikutukset
Hieronnalla on monia kehon hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia. Hieronta lievittää kiputiloja, edistää kuntoutusta, sekä auttaa kehoa palautumaan rankasta treeni- tai urheilusuorituksesta. Hieronta pehmentää jännittyneitä ja kireitä lihaksia ja pitää yllä nivelten normaalia liikkuvuutta. Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa, rentouttaa ja tasapainottaa autonomista hermostoa. Hieronnan on todettu myös lisäävän mielen virkeyttä ja parantavan unenlaatua.
Hieronnan psykologiset vaikutukset
Parhaimmillaan hieronta on fysiologisten ja psykologisten vaikutusten tasapainoinen elämys joka vaikuttaa positiivisesti niin kehoon kuin mieleen. Hierontatilanne koetaan usein hyvää oloa tuovana elämyksenä sekä läheisenä ja luottamuksellisena suhteena asiakkaan ja hierojan välillä. Hieronta rentouttaa kehon lisäksi myös mieltä ja hierojan roolissa tärkeää teknisen osaamisen lisäksi ovat hyvät ihmissuhde- ja kuuntelutaidot.
Eri hierontalajeja/-tekniikoita
Hieronnan tarkoitus on rentouttaa ja edistää kehon ja mielen hyvinvointia. Hierontatekniikoita ja -tyylejä on useita erilaisia eri tarkoituksiin, aina lihasjännitysten poistosta stressin hallintaan ja uutta energiaa antavasta käsittelystä kuntouttavaan, lämmittävään, rentouttavaan ja kipua lievittävään hoitoon. Hieronta sopii tekniikasta riippuen lihasjännityksestä ja kiputiloista kärsiville, rentoutusta ja mielen tasapainoa kaipaaville, urheilijoiden ja kuntoilijoiden lihashuoltoon, stressinpurkuun sekä tasapainoiseen mielen ja kehon hyvinvointiin.
1. Kokovartalohieronta
Klassinen kokovartalohieronta on perinteinen hoitomuoto, jossa erilaisilla otteilla käsitellään pehmeitä kudoksia muokaten ja venyttäen. Kokovartalohieronnassa käydään nimensä mukaisesti läpi koko keho, alkaen päästä ja loppuen jalkahierontaan. Kokovartalohieronta rentouttaa, parantaa aineenvaihduntaa ja antaa lisää energiaa, poistaa kuona-aineita ja vähentää turvotusta sekä rentouttaa lihaksia, lievittää kipua ja parantaa nivelten liikkuvuutta. Hierontaan voi kuulua myös ihon kuivaharjaus ja aromaattiset hierontaöljyt.
Kenelle: Klassinen kokovartalohieronta sopii muun muassa niska- ja hartiasäryistä kärsiville, unettomuuden hoitoon, nivelten luonnollisen liikkuvuuden ylläpitoon, stressinpoistoon, urheilusuorituksista palautumiseen, rentoutumiseen sekä itsensä hemmotteluun.
Kokovartalohieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Meriton Spa, Kalev Spa, Tallink Spa, Viimsi Spa, La Spa, Aqva Spa, Hestia Hotel Haapsalu Spa, Tervis, Tervise Paradiis, Viiking, Grand Rose Spa, Asa Spa Hotel, Pühajärve
2. Thaihieronta
Thaihieronta on vanha, pitkät perinteet omaava perinteinen thaimaalainen hierontamuoto, johon olennaisena osana kuuluu kehon venyttely ja painelu käsillä tai jaloilla. Tämä hierontamuoto on yhdistelmä buddhalaisia lääkintäoppeja, perinteistä intialaista lääketiedettä, joogaa ja akupunktiota. Thaihieronnan, eli joogahieronnan, tarkoitus on vähentää lihasten jännitystiloja, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, rentouttaa, tuoda lisää energiaa ja auttaa ylläpitämään nivelten luonnollista liikkuvuutta. Hieronnassa keskitytään suurimmaksi osaksi jalkoihin ja lopuksi hierotaan selkä ja niska. Hieronnassa hierottavalla on yllään löysät, mukavat vaatteet.
Kenelle: Thaihieronta sopii useimmille, mutta sitä ei suositella nivelongelmista kärsiville.
Thaihieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Kalev Spa, Tallink Spa, Viimsi Spa, Aqva Spa, Fra Mare, Hestia Hotel Haapsalu Spa, Tervis, Pühajärve
3. Klassinen hieronta
Klassinen hieronta on yksi perinteisimmistä hierontamuodoista, ja nykyisen klassisen hieronnan juuret ovat lähtöisin 1700-luvun Ruotsista. Suomessa klassinen hieronta on kansainvälisessä mittapuussa hyvin korkeaa tasoa. Tässä hierontamuodossa muokataan käsin kehon pehmeitä kudoksia käyttämällä hieronnan perusotteita kuten taputusta, sivelyä ja pusertelua. Hieronnan tarkoitus on vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti helpottamalla erilaisia kipu- ja jännitystiloja sekä rentouttaa kehoa ja mieltä. Klassisen hieronnan terveysvaikutuksia ovat muun muassa verenkierron vilkastuminen, turvotuksen väheneminen, lihasten rentoutuminen ja kivun lievitys sekä nivelten joustavuuden ja liikkuvuuden paraneminen. Klassinen hieronta auttaa myös poistamaan stressiä ja palautumaan urheilu- tai treenisuorituksesta. Klassista hierontaa käytetään myös migreenin ja vammojen hoitoon sekä parantamaan unenlaatua.
Kenelle: Klassinen hieronta sopii kaikille perusterveille henkilöille.
Klassisen hieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Meriton Spa, Kalev Spa, Viimsi Spa, La Spa, Toila Spa, Fra Mare, Hestia Hotel Haapsalu Spa, Tervis, Tervise Paradiis, Viiking, Grand Rose Spa, Asa Spa Hotel, Pühajärve
4. Intialainen päähieronta
Intialainen päähieronta on osa intialaista Ayurveda-perinnettä ja on käsivarsien, niska-hartiaseudun sekä pään ja kasvojen alueen rentouttava hieronta jonka avulla pyritään lievittämään niskan ja pään alueen jännitystiloja. Päähieronta auttaa rentoutumaan ja virkistää, sekä vilkastuttaa myös aineenvaihduntaa ja verenkieroa antaen uutta energiaa. Intialainen päähieronta auttaa laukaisemaan päänsärkyä, niska-hartiasärkyjä ja stressiä. Hieronnalla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia unen laatuun sekä stressinhallintaan. Hieronnassa yhdistellään muun muassa hierontaa, akupistehierontaa sekä shiatsua.
Kenelle:Intialainen päähieronta sopii kaikille perusterveille henkilöille.
Intialaisen päähieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Kalev Spa, Tallink Spa, Viimsi Spa, Fra Mare, Hestia Hotel Haapsalu Spa, Tervis, Viiking, Pühajärve
5. Kuumakivihieronta
Kuumakivihieronta tai laavakivihieronta, joksi tätä hierontamuotoa myös kutsutaan, perustuu vanhaan kiinalaisen lääketieteeseen ja kivistä vapautuvaan lämpöenergiaan. Kuumakivihieronta soveltuu erityisesti muun muassa lihastulehdusten hoitoon ja on ennen kaikkea rentouttavaa. Kuumakivihierontaan voi kuulua perinteistä hierontaa sekä kuumakivihoitoa tai pelkästään kuumakivihoitoa, jossa kivet asetellaan pääasiassa selän alueelle. Hierontaan käytetään tavallisesti basaltti- ja sedimenttikiviä. Kuumakivihieronta on miellyttävän tuntuista ja vaikuttaa tehokkaasti verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja lihaksiston toimintaan. Kivien mineraalit myös ravitsevat ihoa. Kuumakivihieronta auttaa poistamaan muun muassa stressiä, päänsärkyä ja niska-hartiaseudun kiputiloja.
Kenelle: Tämä hierontamuoto soveltuu erinomaisesti myös rentouttavaksi hemmotteluhoidoksi.
Kuumakivihieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Meriton Spa, Kalev Spa, Tallink Spa, Viimsi Spa, La Spa, Aqva Spa, Toila Spa, Fra Mare, Hestia Hotel Haapsalu Spa, Tervis, Tervise Paradiis, Viiking, Grand Rose Spa, Pühajärve
6. Jalkahieronta
Väsyneet ja kipeät jalat vaikuttavat koko kehoomme. Jalkojemme täytyy jaksaa kantaa meitä aamusta iltaan ja siksi jalat ansaitsevat erityistä huolenpitoa. Tavallisesti jalkahoitoon sisältyy lämmin jalkakylpy sekä rentouttava hieronta. Hieronnan yhteydessä voidaan käyttää jalkojen ihoa pehmentävää rasvaa. Jalkahieronnassa käydään tavallisesti läpi jalkojen tärkeimmät lihakset ja jalkojen hierontaan toivomuksista riippuen sisältyy etu- ja takareisien, pohkeiden ja jalkaterän alueen sekä varpaiden hieronta. Jalkahoidon yhteydessä voidaan käyttää myös aromaterapeuttisia hoitoöljyjä. Jalkahieronta pehmentää kipeitä lihaksia, vähentää lihasjännityksiä ja lievittää kiputiloja. Lisäksi jalat ja koko keho tuntuvat virkeämmiltä.
Kenelle: Jalkahieronta sopii kaikenikäisille, perusterveille henkilöille.
Jalkahieronnan löydät ainakin seuraavisat kylpylöistä: Meriton Spa, Tallink Spa, Viimsi Spa, Aqva Spa, Fra Mare, Tervis, Tervise Paradiis
7. Käsihieronta
Kädet ovat kovalla koetuksella niin työssä kuin vapaa-aikana. Rasittuneet kädet kuten jalatkin kaipaavat erityistä huolenpitoa ja käsien hieronta on yksi erinomainen keino virkistää käsien verenkiertoa ja rauhoittaa kiputiloja. Käsien hieronnassa käytetään usein rasvaa tai aromaattisia öljyjä, jotka tekevät hieronnasta miellyttävän tutuista ja ravitsevat samalla käsien ihoa. Käsien hierontaan voi sisältyä esimerkiksi kämmenen, sormien, kämmenselän ja ranteen hieronta, sekä mahdollisesti myös käsivarsien hieronta. Hieronta tapahtuu pehmein pyörivin liikkein ja erilaisin venytyksin. Käsihieronta muun muassa stimuloi verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, auttaa rentoutumaan ja ehkäisemään iskiasta, parantaa unenlaatua sekä auttaa lievittämään lihassärkyä ja vahvistaa käsien lihaksia.
Kenelle: Käsihieronta sopii kaikenikäisille, perusterveille henkilöille.
Käsihieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Meriton Spa, Viimsi Spa, Tervis, Tervise Paradiis
8. Ayurveda hieronta
Ayurveda on lähtöisin Intiasta ja on yksi maailman vanhimpia luonnonmukaisia hoitomuotoja. Ayurveda hieronta keskittyy tavallisesti käsittelemään niin kutsuttuja marma-pisteitä, jotka ovat eräänlaisia akupisteitä. Lisäksi hieronnassa käytetään ihmistyypin eli doshan mukaan valittavia öljyjä. Ayurveda perustuu mielen ja kehon tasapainoon ja hyvinvointiin. Hoidot ovat hemmottelevia ja erityisen rentouttavia. Ayurveda hieronta auttaa muun muassa vilkastuttamaan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, rentouttamaan lihaksia ja hermostoa sekä poistamaan kuona-aineita kehosta. Lisäksi hieronta auttaa poistamaan stressiä, virkistää ja antaa uutta energiaa.
Kenelle: Ayurveda hieronta sopii kaikenikäisille, perusterveille henkilöille.
Ayurvede hieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Tallink Spa, Asa Spa Hotel
9. Aromahieronta
Aromahieronta perustuu pitkälti perushierontaan, mutta hierontaliikkeet ovat kevyempiä kuin klassisen hieronnan liikkeet ja lisäksi tässä hierontamuodossa käytetään aromaterapeuttisia öljyjä. Aromaattisia öljyjä on erilaisia eri vaikutuksilla, kuten rentouttavia, kipua lievittäviä ja aineenvaihduntaa vilkastuttavia. Hoitoöljyt valitaan asiakkaan tarpeen ja toiveiden mukaan. Aromaterapeuttiset öljyt yhdessä hieronnan kanssa auttavat parantamaan verenkiertoa, lievittämään stressiä, laukaisemaan lihaskireyttä ja jännitystä, parantamaan unen laatua ja rauhoittamaan mieltä. Parhaimmillaan aromahieronta on kokonaisvaltaista hyvinvointi niin keholle kuin mielelle.
Kenelle: Aromahieronta soveltuu kaikille perusterveille henkilöille, jotka pitävät tuoksuista ja haluavat apua esimerkiksi lihasjännitykseen. Aromahieronta ei sovellu raskaana oleville tai imettäville äideille.
Aromahieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Meriton Spa, Kalev Spa, Tallink Spa, Viimsi Spa, La Spa, Aqva Spa, Toila Spa, Fra Mare, Hestia Hotel Haapsalu Spa, Tervis, Tervise Paradiis, Viiking, Asa Spa Hotel, Pühajärve
10. Kiinalainen hieronta
Kiinalainen hieronta, eli akupistehieronta, on vanha kiinalainen hierontamuoto jossa keskitytään hermoradoissa sijaitsevien akupisteiden hierontaan. Kiinalaisessa hieronnassa painellaan sormin kehon akupisteitä. Kyse ei ole kuitenkaan akupunktiosta, joka perustuu samoihin akupisteisiin, mutta joka suoritetaan neuloilla. Kiinalainen hieronta auttaa muun muassa lihasten jäykkyyden laukaisemisessa, verenkierron vilkastuttamisessa sekä hermoston tasapainottamisessa.
Kenelle: Kiinalaista hierontamenetelmää käytetään esimerkiksi allergian, astman, hermoperäisten kiputilojen, masennuksen, unettomuuden ja stressin lievitykseen.
11. Vesihieronta
Vesihieronta tapahtuu tavallisesti lämpimässä altaassa tai kylvyssä, johon voidaan toiveiden mukaan lisätä erilaisia yrttiuutteita, eteerisiä öljyjä ja kivennäissuoloja. Lisäksi veden lämpötila ja vesivirran voimakkuus ovat olennainen osa vesihierontaa ja vaikuttavat haluttuun vaikutukseen. Vesihieronta parantaa verenkiertoa, vilkastaa aineenvaihduntaa ja rentouttaa.
Kenelle: Vesihierontaa käytetään muun muassa reuman, selkäkipujen, migreenin, stressin, unihäiriöiden ja niveltulehduksen hoitoon.
Vesihierontaa löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Viiking, Hotel Jurmala Spa, Toila Spa, Tervise Paradiis, Fra Mare, Tervis
12. Hunajahieronta
Hunaja on luonnontuote jolla on tutkitusti positiivisia terveysvaikutuksia, ja hunaja yhdistettynä hierontaan auttaa parantamaan verenkiertoa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa, poistaa kuona-aineita kehosta, lievittää selkäkipuja, ravitsee ihoa sekä lisää kehon omaa vastustuskykyä.
Kenelle: Hunajahieronta auttaa myös vähentämään selluliittia ja hierontaa on käytetty apuna myös aknen hoidossa.
Hunajahieronnan löydät ainakin seuraavista kylpylöistä: Kalev Spa, Viimsi Spa, La Spa, Toila Spa, Fra Mare, Laine, Tervis, Tervise Paradiis, Viiking, Asa Spa Hotel, Pühajärve
Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tarkistathan saatavat hoidot aina kylpylästä.
Kylpylästä riippuen hieronta sisältyy joko matkatoimiston kautta varattavaan pakettiin tai on varattavissa lisämaksusta kylpylän kautta.