Näe ja koe matkalla

Paiden kaupunki

Paide on reilun 10 000 asukkaan kaupunki keski-Virossa. Varsinkin virolaisten keskuudessa kaupunki on erityisen suosittu matkailukohde kesäisin. Paiden kaupungin symboli on Paiden linnoituksen torni. Paiden ritarilinnaa ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1265. Linnan rakentamiseen käytettiin paikallista valkoista kalkkikiveä. Ensimmäinen rakennelma Vallimäellä oli Pikk Hermann – kahdeksankulmainen vahtitorni, jonka perääntyvä neuvostoarmeija tuhosi vuonna 1941. Vallitorni rakennettiin uudelleen vuonna 1993 Yrjönyön kapinan 650-vuotispäiväksi.

Kirnan kartano

Kun Kirnan upea valkoisesta kivestä tehty kartanorakennus rakennettiin, näkyi se mäenhuipulta kauas. Valitettavasti tästä entisaikojen loistosta ei ole paljon jäljellä, mutta kartano muuttuu pikkuhiljaa aina upeammaksi ja vieraille avataan aina uusia tiloja. Kartanosta on löytänyt paikkansa luontaishoito- ja parannuskeskus joka on erikoistunut mielenrauhan saavuttamiseen. Kartanossa järjestetään erilaisia luentoja, työpajoja, konsertteja, salonki-iltoja ja näyttelyitä. Kartanossa on avoinna myös kartanokahvila.

Rakveren linnoitus

Rakveren kaupungin yläpuolella kohoavan linnoituksen vanhimmat osat ovat peräisin jo 1500 -luvulta. Talviaikaan voit käyskennellä linnoituksen ympäristössä ja ihastella kohoavia muuria. Kesäaikaan linna kätkee sisäänsä valtavan määrän jännittävää tekemistä: voit osallistua kynttilöiden valmistamiseen tai turnajaisiin, pelata shakkia jättinappuloilla, katsella miekkataisteluesityksiä tai keskiaikaista jalkapallomatsia. Linnoituksessa on myös eläimiä joita pääsee rapsuttelemaan. Pehmomiekoila voi itsekin koittaa taistelua ja jousiammuntapaikalla opetellaan tähtäämään.
Kesäisin linnoituksessa toimii myös ravintola, joka tarjoaa keskiaikaisia herkkuja ja juominkeja.

Mudaravila

Mudaravila – mutakylpylä on kenties Pärnun tunnetuin rakennus. Nykypäivänä rakennus toimii osana Hedon Spa hotellia, mutta rakennuksella on pitkä historia, se on nimittäin valmistunut jo 1920 luvulla. Pärnun mutakylpylän toiminnan, kuten koko Pärnun kylpylätoiminnankin, voidaan laskea alkaneen jo vuonna 1830 -luvulla, jolloin merenrannalla sijaitsevissa uimaloissa tarjottiin kesäisin lämpimiä merikylpyjä ja talvisin saunapalveluita.

Pärnun hiekkaranta ja rantapromenadi

Historiakeskus Wittenstein

Paiden Vallimäellä sijaitsevaan torniin on perustettu historiakeskus Wittenstein. Aikakoneen roolissa on hissi, joka kulkee aikakaudesta toiseen. Tornin eri kerroksissa voi perehtyä muinaisaikaan, Liivinmaan ritarikunnan aikaan, kuninkaiden ja keisarien aikaan, ensimmäiseen itsenäisyysaikaan, miehityksiin ja itsenäisyyden palauttamisen aikaan. Historiakeskuksessa on käytetty paljon erilaisia ääni- ja valotehosteita, video-ohjelmia ja kuvia.

Viron poliisimuseo

Paiden kaupunki

Historiakeskus Wittenstein

Alpakkafarmi

Lähde tutustumaan hellyttäviin alpakoihin ja muihin kotieläimiin, noin 12 km päähän Pärnusta Tallinnan suuntaan. Alpakkafarmilla on perulaisia alpakoita, joiden villa on erittäin pehmeää ja jotka viettävät päivänsä laitumella ruohoa syöden. Tilalla voi silittää alpakoita, syöttää niitä tilalta saatavilla herkuilla  ja mennä alpakan kanssa vaikka pienelle kävelylle. Alpakoiden lisäksi on mahdollista nähdä kääpiövuohia ja kanoja. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa virvokkeita ja talon emännän tekemiä käsitöitä.

Farmi on avoinna kesäisin joka päivä, talvisin viikonloppuisin. Katso tarkat aukioloajat ja sisäänpääsymaksut Alpakkafarmin kotisivuilta.

Vihulan kartano

Puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään sijaitsee Vihulan kartano. Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Vihulan kartano on mainittu kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1501. Nykyiset kartanorakennukset rakennutti Vihulan von Schubertit vuosina 1820–1880. Kartano on kokonaan kunnostettu ja siinä toimivat nykyään suosittu ravintola ja kylpylähotelli. Myös kartanon miljöö on kaunis, sillä se sijaitse aivan järven rannalla. Kartanossa pidetään konsertteja ja kokouksia ja järjestetään vastaanottoja ja häitä. Kartanoa saa käydä ihailemassa vapaasti ulkoapäin.

Olustveren kartano

Olustveren kartano sijaitsee n. puolessa välissä Pärnua ja Tarttoa ja se on yksi parhaiten säilyneistä kartanokokonaisuuksista Virossa.

Kartanon päärakennus on Jugendtyylinen, lisäksi alueelta löytyy mm. hallintorakennus, punatiilinen karjapiha sekä viinatehdas. Ihmeteltävänä on myös erikoinen metallikattoinen veivattava kaivo, joka on hyvin omaperäinen. Kartanon keskellä on Kartanon puisto sekä vanhojen puiden puistokuja, jossa voi levähtää eri rakennuksiin tutustumisen välillä. Rakennusten sisältä löytyy mm. täytettyjä lintuja, puuhevosia ja antiikkikalusteita.

Kartanossa on edelleen elämää sillä siellä toimii käsityö-ja villatupa, sepänpaja, savipaja ja viinatehdas.

 

Valgeranna Seikkailupuisto

Reipas 10km Pärnun keskustasta sijaitsee Valgerannan Seikkailupuisto, joka tarjoaa kiipeilyhaasteet kaiken tasoisille kiipijöille.

Aivan merenrantaan sijoittuva alue mahdollistaa kiipeilyn kuudella korkealla seikkailuradalla. Korkealta puiden latvoista voi ihailla kaunista merimaisemaa.
2-7 -vuotiaita lapsia odottaa matalalle rakennettu lasten seikkailurata, joka sisältää riippusiltoja, keinuja ja köysiratoja.

Turvavaljaat ja kiipeilyliput voit ostaa paikanpäältä, lisätietoa hinnoista ja aikatauluista löydät Valgerannan seiklusparkin kotisivuilta. Jos haluat suorittaa kaikki radat, tulee aikaa varata useampi tunti.

Palmsen kartano ja ulkomuseo

Lottemaa -teemapuisto

Lottemaan teemapuisto sijaitsee noin 15min ajomatkan päässä etelään Pärnun keskustasta. Lotte on piirroselokuvista ja -kirjoista tuttu hahmo, joka asustaa keksijöiden kylässä.  Tekemistä riittää kaikille. Lottemaassa voi pitää hauskaa tuttujen hahmojen kuten Lotten, Brunon ja Albertin kanssa, askarrella Oskarin kanssa, opetella puutarhataitoja Annan kanssa, musisoida Paulan kanssa, urheilla Matin kanssa, katsella koko perheen kanssa hauskoja teatteriesityksiä, testata taitojaan seikkailupuistossa sekä käydä Keksijäkylän asukkaiden hienoissa kodeissa, joista löytyy valtavasti erilaisia jännittäviä keksintöjä.

Lämpimänä kesäpäivänä voi seikkailun ja hauskanpidon lomassa esimerkiksi rentoutua uimarannalla. Lottemaasta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita joissa nauttia päivällistä puuhailun välissä. Aikaa kannattaa varata koko päivä. Lottemaan parkkipaikalta on noin 600m kävely teemapuiston portille. Matkan voi taittaa myös nousemalla junan kyytiin. Junalipusta menee pieni lisämaksu pääsylipun päälle. Lottemaa on auki kesäkuusta elokuuhun, tarkista aukiolot Lottemaan kotisivuilta.