Näe ja koe matkalla
Priimaksen palatsi
Vuonna 1778 rakennettu Priimaksen palatsi, Primate’s Palace, Bratislavan Vanhassakaupungissa on yksi kaupungin kauneimpia rakennuksia. Rakennuksen vaaleanpunaista ja valkoista julkisivua koristavat lukuisat marmoripatsaat sekä suurikokoinen valuraudasta valmistettu kardinaalin hattu. Ensimmäisessä kerroksessa on koristeellinen peilisali, jossa allekirjoitettiin monia sopimuksia, muun muassa Napoleon ja Francis I:n allekirjoittivat Pressbergin rauhansopimuksen siellä vuonna 1805. Palatsin sisäpihalla sijaitsevat Pyhän Yrjön suihkulähde ja patsas. Nykyisin palatsi toimii pormestarin toimistona ja Peilisali isännöi kaupunginvaltuuston kokouksia, lisäksi siellä pidetään konsertteja ja muita tapahtumia.
Bratislavan Vanhakaupunki ja keskusaukio
Bratislavan Vanhakaupunki (Stare Mesto) on Slovakian pääkaupungin historiallinen sydän. Vanhaa tyyliä noudattaen kunnostetut renessanssi-, gotiikka- ja barokkityyliset rakennukset, kiemurtelevat mukulakivikujat ja kauniit palatsit houkuttelevat vierailulle. Tämä pieni kaupunginosa on myös täynnä historiaa, yöelämää, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Vanhankaupungin Hlavné námestie -aukioon suosittu paikka kahviloineen ja ravintoloineen. Aukiolla sijaitsee renessanssityylinen suihkulähde ja sen laidalla upealla tornilla varustettu vanha kaupungintalo, jossa sijaitsee kaupungin historiasta kertova museo. Läheltä löytyvät myös Mirbachovin palatsi, Fransiskaanikirkko, Arkkipiispan palatsi ja goottilaistyylinen Kaupunginmuseona toimiva Raatihuone.
Devínin linna
800-luvulla rakennettu Hrad Devinin linnoitus sijaitsee upeissa maisemissa Tonavan ja Moravan yhtymäkohdassa. Napoleonin armeija hyökkäsi Devinin linnaan 1800-luvun alussa tuhoten linnan. Linnan rauniot ovat yksi Slovakian suosituimmista turistikohteista. Devínin linna sijaitsee noin 12 km:n päässä kaupungin keskustasta. Bussimatka Bratislavasta kestää noin 20 minuuttia. Sinne pääsee myös veneellä Bratislavan satamasta.
UFO Nový Mostin sillalla
UFO on ainutlaatuinen näköalatasanne Tonavan yli menevän sillan pylväillä 95 metrin korkeudesta. Ylös pääsee noin 45 sekunnin hissimatkan turvin ja sieltä on upeat näkymät kaupunkiin ja jopa 100 km päähän. Näköalatasanteen lisäksi ufomaisessa tornissa on ravintola ja baari.
Bratislavan katupatsaat
Kaupunki tunnetaan useista hienoista ihmisen kokoisista patsaista, jotka on aikanaan tehty piristämään kaupunkikuvaa. Laurinská- ja Panská-katujen kulmassa kanavasta kurkistava pronssinen miehen hahmo, Cumil – Mies työssä, on kaupungin valokuvatuimpia patsaita. Sedlárska-kadulla sijaitsee hopeasta tehty patsas, Schone Naci, jonka esikuvana on 1900-luvun alkupuoliskolla asunut kuuluisa paikallinen herrasmies, joka oli eleganssinsa ja hyväsydämisyytensä ansiosta olennainen osa Bratislavan kävelykadun ja sen kahviloiden tunnelmaa. Napoelonin armeijan sotilaspatsas nojaa Bratislavan keskustassa Hlavne namestie-pääaukiolla sijaitsevaan penkkiin. Muita patsaita ovat muun muassa Paparazzi sekä Hans Christian Andersen.
Pyhän Martinin katedraali
Pyhän Martinuksen katedraali sijaitsee Bratislavan vanhankaupungin laitamilla, se on entinen unkarilaisten kuninkaiden kruunajaiskirkko. Tuomiokirkon tornin huipulle 85 metrin korkeuteen on kiinnitetty 150 kg painava kullattu kopio kruunusta muistuttaa tästä ajasta. Kirkko rakennettiin alunperin 1200-luvulla romaaniseen arkkitehtuurityyliin, mutta muutettiin goottilaiseen tyyliin 1300-1400-luvulla. Kirkosta löytyy kolme keskilaivaa sekä useita kappeleita, joita on rakennettu lisää vuosisatojen varrella.
Bratislavan linna
Valkoinen Bratislavan linna sijaitsee kukkulalla 85 metriä Tonavan yläpuolella. Entinen hallitsijoiden asuinpaikka on toiminut historiansa aikana useassa tehtävässä, niin poliittisessa, sotilaallisessa kuin taloudellisessa ja kulttuurillisessakin mielessä. Nykyisin linna on Bratislavan symboli, jossa toimii Slovakian kansallismuseo. Sen 47 metriä korkeasta kruunutornista, johon aikoinaan varastoitiin kuninkaallisia kruununjalokiviä, on upeat näkymät kaupunkiin ja kauemmas ympäristöön.
Červený Kameň -linna
Pikku-Karpaattien kauniiseen luontoon kätkeytynyt renessanssilinna Červený Kameň (englanniksi käännettynä Red Stone) on yksi Slovakian kauneimmista ja parhaiten säilyneistä linnoista. Ensimmäinen maininta linnasta on 1200-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Historiansa aikana linna on ollut monien kuuluisien nimien omistuksessa, mukaan lukien Matúš Čák Trenčiansky, Zápoľskýn perhe ja Turzon suku. Eniten linnan historiaan vaikuttivat kaksi perhettä, kuuluisa Itävalta-Unkarin aatelistoperhe Palffy ja saksalainen liikemiesperhe Fugger, joka oli yksi tuon ajan rikkaimmista perheistä. Palffyn suku asui linnassa vuoteen 1945 asti, tämän jälkeen linna julistettiin kansalliseksi kulttuuriomaisuudeksi. Ainutlaatuisen viehätyksensä ansiosta linna on toiminut myös elokuvien ja satujen kuvauspaikka, kuten Prinsessa Fantagiró, Lohikäärmesydän ja Cinka Panna. Linnan alueella kannattaa lähteä kävelylle ympäröivään romanttiseen puutarhaan, tutustua linnan pelottavaan legendaan tai ihailla lukuisia historiallisia maalauksia ja aristokratian käyttämiä huonekaluja. Linna sijaitsee Častán kylän lähellä Pezinokin alueella noin 40 kilometrin päässä pääkaupungista Bratislavasta. Autolla sinne ajaa Bratislavan keskustasta noin 1 tunti. Bratislavan linja-autoasemalta on suoria bussiyhteyksiä noin kahden tunnin välein. Matka ”Častá, Základina”-pysäkille kestää noin 1,5 h, josta on noin 2 km kylän ja metsän läpi linnalle.
Bratislava Forest Park
Bratislavan metsäpuisto, Bratislavsky lesny park on yli 3000 hehtaarin kokoinen virkistysalue kaupungin lähellä olevilla kukkuloilla Pikku-Karpaattien juurella. Puisto on loistava rentoutumispaikka sekä lapsille että aikuisille. Puiston Partisan Meadowilla sijaitsee suosittu Iron Fountain, jossa on useita lasten leikkikenttiä, huvimajoja, mahdollisuus pelata jalkapalloa tai käydä veneilemässä järvellä. Pyöräilyn harrastajille on pitkiä ja hyvin hoidettuja pyöräilyreittejä. Puiston sisäänkäynnin lähellä Kamzík-kukkulalla (439 m merenpinnan yläpuolella) on tv-torni, jonka sisällä on pyörivä ravintola. Kamzíkin huipulle pääsee metsän läpi kulkevalla köysiradalla Železná Studničkasta ja alas voi laskea vaikka rattikelkkarataa pitkin. Puistossa on nähtävillä paljon erilaista kasvistoa ja puustoa, alueella elää myös useita eri eläinlajeja kuten mäyriä, punakettuja ja mufloneja.
Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo
Auschwitz-Birkenau oli Natsien laajin keskitysleiri, jossa yli 1,1 miljoonaa ihmistä menetti henkensä. Paikka sijaitsee Oświęcimissä noin 50 kilometrin päässä Krakovasta. Keskitysleiri koostui aikanaan kolmesta eri leiristä: Auschwitz I -pääleiristä, joka nykyään toimii museona, Auschwitz II-Birkenausta, joka oli varsinainen tuhoamisleiri monine suurine kaasukammioineen sekä Auschwitz III:sta, joka oli kemikaalitehtaan työleiri, mutta tuhottiin kokonaisuudessan sodan loputtua. I ja II -leirien välillä on välimatkaa noin 2 km. Natsit avasivat aikanaan ensimmäisenä Auschwitz I -leirin. Alueelta löytyy useita huoneita täynnä vangeilta jääneitä tavaroita, matkalaukkuja, kenkiä, silmälaseja. Yksi huone on täynnä vangeilta ajeltuja hiuksia, joita käytettiin sodan aikana mm. langan ja huopien tekemiseen. Eri parakkeihin on koottu myös teemallisia näyttelyitä mm. vankien arjesta ja kuoleman osastosta. Mahdollista on myös katsoa 15 minuutin mittainen video, joka on kuvattu leiriltä vapauden koittamisen ajalta. Birkenaun leirille vangit tuotiin junalla, jossa lääkärit erottelivat vangit työkykyisiin ja -kyvyttömiin. Tuhannet ja tuhannet vangit joutuivat näin suoraan kaasukammioon ja tämän jälkeen joko poltettavaksi krematorioon tai heitetyksi joukkohautaan. Birkenaun alue on laaja. Vaikka natsit sodan loputtua yrittivät tuhota aluetta, löytyy sieltä vielä alkeellisia parakkeja, kilometrettäin piikkilanka-aitoja ja teitä.
Museossa käy vuosittain miljoonia turisteja, sisäänpääsylippu tai järjestetty retki kannattaa varata jo hyvissä ajoin. Lue lisää Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseosta
Oskar Schindlerin tehdas
Veikseljoen toisella puolella sijaitsevasta Podgórzen teollisuusalueelta löytyy Fabryka Emalia Oskara Schindlera eli Oskar Schindlerin emalitehdas. Schindlerin tehdas toimi monien juutalaisten pelastajana vuosina 1940–1944, tehtaasta Schindler sai juutalaiset siirretyksi kotikonnuillensa Tšekin Määriin. Steven Spielbergin 1990 -luvulla ohjaama mustavalkoinen elokuva Schindlerin lista toi tehtaan toiminnan kaiken kansan tietoisuuteen. Museoitu Schindlerin tehdas avattiin vuonna 2010. Tehtaassa on kolme näyttelytilaa. Yhdessä tilassa on vuosien 1939–1945 Krakovan saksalaismiehityksestä kertova näyttely. Lisäksi on ajoittain vaihtuvia näyttelyjä , joissa esitellään usein jotakin sotaan tai juutalaisvainoihin liittyvää. Yhdessä huoneessa näytetään elokuvia ja pidetään luentoja.
Kuten monet muutkin Krakovan nähtävyydet, myös tämä on suosittu vierailukohde. Tästä johtuen sisäänpääsylippu kannattaa lunastaa jo etukäteen. Schindlerin tehdasta ei suositella alle 14-vuotiaille sen karun näyttelyn johdosta.
Wieliczkan suolakaivos
Wieliczkan suolakaivos toimi 700 vuoden ajan aina vuoteen 2007 asti. Paikka on erikoinen ja täysin ainutlaatuinen maanalainen maailma, jossa kaikki on valmistettu suolasta. Kaivos onkin liitetty mukaan Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaivoksen uumeniin louhitut huoneet ovat taidokasta käsityötä, joita koristavat upeat suolasta veistetyt koristeet, patsaat ja kruunut. Huoneita on kaikkiaan 20 ja näistä upein on the Chapel of St. King -kappeli. Kaivokseen päästäkseen on käveltävänä kaiken kaikkiaan noin 800 porrasta, näistä ensimmäiset noin 350 porrasta johdattaa alas kaivostunneliin 135 metrin syvyyteen. Kaivokseen mentäessä kannattaa pukea mukavat kävelykengät sekä lämmintä vaatetta, sillä alhaalla tunnelissa lämpötila on vain noin 14 °C. Wieliczkan suolakaivos sijaitsee noin 15 km päässä Krakovasta, paikalle pääsee esimerkiksi paikallisjunalla. Kierroksille otetaan rajoitettu määrä osallistujia, joten liput kannattaa ostaa etukäteen.
Krakovan vanhankaupungintori, Rynek Główny
Krakovan vanhankaupungintori Rynek Główny on Euroopan suurimpia keskiaikaisia aukioita, Krakovan sydän, jota ympäröi entisten muurien paikalla oleva puistoalue. Aukio on suosittu kokoontumispaikka niin paikallisten kuin turistienkin kesken, sieltä löytyy kahviloita ja ravintoloita moneen makuun. Aukiolla sijaitsee myös useita Krakovan matkaajan tärkeimpiä nähtävyyksiä ja vierailukohteita. Kaunis 1300-luvulta peräisin oleva Mariankirkko herättää huomion, koska sen tornit ovat silmiinpistävän eripariset. Mariankirkon edessä sijaitsee 1800-luvulla eläneen Puolan kansallisrunoilijan Adam Mickiewicz muistomerkki. Yleensä kaupunkien tärkeimmillä aukioilla sijaitsee myös raatihuone, mutta Krakovassa tämä piti purkaa huonosta kunnosta johtuen jo 1820-luvulla, jäljelle jäi vain kaupungitalon torni, johon on mahdollista kiivetä mutta jonka sisätiloissa sijaitsee myös museo. Aukion laidalla on suuri rakennus ”Sukiennice”, joka on toiminut kauppapaikkana jo keskiajalta lähtien, rakennuksen suojista löytää niin tuliaisostokset kuin vatsantäytettäkin.
Krakovan Pyhän Marian kirkko
Puolan tunnetuimpiin ja kauneimpiin kirkkoihin kuuluva Pyhän Marian kirkko, Bazylika Mariacka, sijaitsee Vanhankaupungin Rynek Główny -aukiolla. Se on 1300-luvulla basilikatyyliin rakennettu kirkko, jonka tornit herättävät huomion eriparisuudellaan. Legenda kertoo, että kaksi veljestä rakensi torneja ja he kilpailivat, kumman tornista tulisi korkeampi. Vanhempi varmisti voittonsa tappamalla nuoremman. Korkeammasta tornista kuuluu joka tunti trumpetilla soitettu melodia, joka päättyy kesken. Soitto on alun perin soitettu varoittamaan vihollisen hyökkäyksestä. Tornien ja torvisoiton lisäksi kirkon alttaritaulu on huomionarvoinen. Se on erittäin koristeellinen sekä suuri; korkeutta sillä on 13 metriä ja leveyttä 11 m. Sekä kirkkoon sisälle että torniin pääsee pientä sisäänpääsymaksua vasten, lippuja myydään kuitenkin vain rajoitetusti.
Kazimierzin juutalaiskaupunginosa
Kazimierz, vanha juutalaisten asuttama kaupunginosa, sijaitsee hieman vanhan kaupungin ulkopuolella. 1400-luvulla juutalaiset pakotettiin muuttamaan Krakovasta Kazimierziin, myöhemmin alueelle muutti myös muualta Euroopasta karkotettuja juutalaisia. Toisen maailmansodan aikaan juutalaiset siirrettiin ghettoon sekä keskitysleireille ja Kazimierz autioitui kymmeniksi vuosiksi. Nykyään Kazimierzista löytyy juutalaisten ja alueen historiasta kertovia museoita sekä synagogia esimerkiksi edelleen tomiva Remun synagoga ja tämän vieressä sijaitsee vanha juutalainen hautausmaa. Hautausmaa on pyhiinvaelluskohde; juutalaiset ympäri maailmaa saapuvat osoittamaan kunnioitusta sinne haudatuille rabbeille. Kazimierzin tunnelma ja arkkitehtuuri ovat erityisiä, se tihkuu taidetta ja boheemia yöelämää. Siellä kannattaa poiketa myös ravintolassa maistelemassa perinteisiä juutalaisia ruokia.
Sukiennice, vanha Verkahalli
Krakovan Vanhankaupunginaukion keskellä sijaitsee suuri raennus, Sukiennice (engl. Cloth Hall) eli Verkahalli, joka on keskiajalta lähtien ollut vilkas kauppapaikka. Hallin alkuaikoina myynnissä oli eksoottisia, itämaisia tuotteita kuten mausteita ja silkkiä sekä tekstiilejä, nahkaa, vahaa, suolaa ja lyijyä, nykyään siellä on suuri määrä erilaisia matkamuistoja myyviä kojuja. Halli on katettu, mutta talviaikaan siellä on yhtä kylmä kuin ulkonakin. Rakennuksessa sijaitsee myös useita Krakovan hintatasoon nähden kalliita kahviloita ja ravintoloita. Useimmilla kahviloilla ja ravintoloilla on terassit, osalla talvisinkin. Hallissa on taidegalleria, jossa on esillä 1800-luvun puolalaista taidetta, maalausten pääpaino on kansallisromantiikassa.
Yksi Sukiennicen nähtävyyksistä on maanalainen museo Rynek Underground. Museossa näkee aukion alapuolella olevia osia, myös kauppahallin entisiä kojuja. Nähtävillä on multimedia-näyttely Krakovan historiasta, lyhytelokuvia, 1000-luvulta peräisin oleva hautausmaa ja erilaisia vanhoja esineitä.
Wawelin kukkula
Wawelin kukkulalta aluetta hallitsee majesteettinen linna, Puolan kuninkaiden asuinpaikka. Kuninkaanlinnassa pääsee tutustumaan edustustiloihin sekä kuninkaallisten yksityisiin asuintiloihin. Linnassa sijaitsee myös lohikäärmeen luola, jossa on näytillä kaupunkia huhujen mukaan menneinä aikoina piinanneen lohikäärmeen luita. Krakova on saanut nimensä Krak-nimiseltä suutarilta, joka surmasi tämän Wawelin kukkulan näyttävimpiin rakennuksiin kuuluu myös 1300-luvulla rakennettu Krakovan tuomiokirkko (Katedra Wawelska). Aikoinaan kirkon kultakattoisessa Sigismund-kappelissa kruunattiin maan kuninkaat ja 400 vuoden ajan sinne myös haudattiin kaikki Puolan kuninkaalliset. hirviön. Alueella on lisäksi itämaisen taiteen museo, ase- ja aarre-esittely sekä näyttely, jossa on esillä Wawelin kukkulan arkeologisia löytöjä. Kesäaikaan siellä voi ihastella myös kaunista puutarhaa. Kukkula on suosittu vierailukohde myös paikallisten keskuudessa. Mikäli mielii sisätiloihin kannattaa liput hankkia etukäteen tai varautua jonottamaan niitä.
Varsovan Vanhakaupunki
Varsovan Vanhakaupunki, Stare Miasto, tuhoutui täysin toisen maailmansodan pommituksissa, alue on kuitenkin restauroitui täydellisesti muistuttamaan 1700-1800 -lukua ja nykyään rakennukset ja kadut ovat silmiä hivelevän kauniita pienine yksityiskohtineen.
Barokkityylinen Kuninkaanlinna sijaitsee Plac Zamkowy -aukiolla. Myös linnaa pommitettiin sodan aikana, mutta se on entisöity upeasti alkuperäiseen asuunsa.
Vanhankaupungin toisen aukio, Rynek Starego Miasta -aukion ympäriltä löytyy museoita, mm. Varsovan historiaa esittelevä museo, sekä useita ravintoloita, kahviloita ja pieniä kauppoja
Wilanowin palatsi
Barokkityylinen Wilanówin palatsi sijaitsee noin 15 km päässä Varsovasta. Kuningas Juhana III Sobieskin 1600-luvun lopulla rakennuttama palatsi toimi aikoinaan kuninkaallisten ja aatelisten asuntona. Nykyisin tämä Puolan Versaillesiksikin kutsuttu palatsi toimii museona, joka kätkee sisälleen laajan taidekokoelman. Ylelliset huoneet huokuvat eri aikakausien loistoa, klassiset koristeet sekä arvokkaat taideteokset ja patsaat ovat todellakin näkemisen arvoisia. Palatsi on yksi harvoista Varsovan rakennuksista, joka selvisi molemmista maailmansodista tuhoutumatta. Palatsin ulkopuolella pääsee ihastelemaan italialaisvaikutteisesta puutarhaa, jossa kesäaikaan on näyttäviä kukkaistutuksia.
Varsovan kuninkaanlinna ja Sigismundin pylväs
Sigismundin pylväs sijaitsee Varsovan Vanhankaupungin Linnanaukiolla eli Plac Zamkowylla. Pylväs on pystytetty kuningas Sigismund III Vaasan kunniaksi, eli kuninkaan, joka vuonna 1644 siirsi maan pääkaupungin Krakovasta Varsovaan. Toisen maailmansodan aikana itse pylväs vaurioitui, mutta sen päällä ollut patsas säilyi ehjänä ja vain pylväs korvattiin uudella.
Linnanaukion laidalla sijaitsee Kuninkaanlinna (Zamek Królewski). Linna on vuosien saatossa tuhottu ja jälleenrakennettu useita kertoja. Linnasta löytyy upeasti sisustettuja huoneita mm. kuninkaan käyttämiä huoneistoja. Linnan pysyviin kokoelmiin kuuluu monia esineitä Rembrandtin tauluista kolikoihin ja itämaisiin mattoihin. Siellä on myös säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä ja konsertteja.
Varsovan kansannousun museo
Varsovan kansannousun museo, Warsaw Uprising Museum, joka esittelee varsovalaisten traagisesta kansannoususta natseja vastaan elo–lokakuussa 1944 ja samalla vaalii tapahtuman muistoa. Museo sijaitsee vanhassa raitiovaunujen 1900-luvun alussa käyttämässä sähkölaitoksessa Wolan alueella. Vanhassa teollisuuskiinteistössä aistii kapinaan nousseen Varsovan ilmapiirin. Kävijä saatellaan kansannousun tunnelmiin kuvan, äänen ja valojen keinoin. Museossa ei esitellä pelkästään 63 päivää kestäneen kansannousun taisteluja, vaan myös pääkaupungin asukkaiden jokapäiväistä elämää.
Łazienkipuisto
Łazienki Królewskie eli Łazienkipuisto on Varsovan suosituimpia puistoja. Yksi puiston tärkeimmistä nähtävyyksistä on suuri Frédéric (Fryderyk) Chopinin muistomerkki. Toinen tärkeä nähtävyys on Palatsi veden äärellä (Pałac na Wyspie), jossa kuninkaalliset kesäaikaan asustelivat. Puistosta löytyy kahviloita terasseineen, amfiteatteri, vanhanajan kasvihuone ja veistosnäyttely. Kesäkaudella voi vuokrata soutuveneen ja soudella pienellä lammella, joka sijaitsee Palatsin veden äärellä vieressä. Puisto on avoinna ympäri vuoden.
Varsovan Kulttuuri- ja tiedepalatsi
Kulttuuri- ja tiedepalatsi on Varsovan näkyvin rakennus. Tämä 230 metriä korkea rakennus sijaitsee päärautatieaseman vieressä, plac Defilad -aukiolla. Sen alkuperäinen nimi oli ”Josif Stalinille omistettu kulttuuri- ja tiedepalatsi” , mutta maininta Stalinista poistettiin myöhemmin. Palatsi rakennettiin 1950 -luvulla ja se oli lahja Neuvostoliitolta Puolan kansalle. Tyyliltään se edustaa sosialistista realismia ja muistuttaa huomattavasti Moskovan yliopiston päärakennusta sekä muita niin sanottuja Stalinin hammastaloja. Kulttuuripalatsi on vuosien saatossa herättänyt varsovalaisten keskuudessa ristiriitaisia tunteita. Nykyisin talossa on ravintoloita, konserttisaleja, museoita, teattereita, elokuvateatteri ja kaupungin turisti-infopiste. 30. kerroksesta on huikeat näkymät kaikkialle Varsovaan.
Białowieżan metsä
Unescon maailmanperintökohteeksi listattu Białowieżan metsä on saavutettavissa Varsovasta, josta junamatka kestää reilu kolme tuntia. Ikimetsässä kasvaa yli 50 metrin korkeuteen ulottuvia puita, ja siellä tapaa ainutlaatuista eläimistöä ja kasveja. Puiden keski-ikä on 120 vuotta, mutta vanhimmat niistä ovat jopa yli 400-vuotiaita. Metsässä laiduntaa muun muassa luonnosta sukupuuttoon kuollut euroopanbiisoni, jonka kanta onnistuttiin elvyttämään eläintarhassa eläneiden yksilöiden ansiosta ja palauttamaan luontoon. Linnuista tikat ja pöllöt ilahduttavat eläintenystävää. Metsä oli aikoinaan kuninkaiden ja ruhtinaiden suosiota nauttivaa metsästysmaata. Venäjän tsaarit Aleksanteri III ja Nikolai II rakennuttivat metsän laidalle platsin, josta on nykyään jäljellä punatiilinen portti ja englantilaistyylinen palatsipuisto. Matkaaja ei pääse metsään ilman opastusta, mutta Białowieżan kylästä sellaisen löytää kohtuullisella summalla.