Näe ja koe matkalla!

Kaunasin katakombit

Jos ette pelkää kummituksia tai kolisevia kahleita, lähtekää perheen kera kierrokselle maanalaisiin katakombeihin. Legendan mukaan katakombit muodostavat labyrintin liettualaisen Kaunasin kaupungin alle, jotka yhdistävät useita Vanhankaupungin rakennuksia toisiinsa. Yksi tunneleista onkin sortunut, joten ei ole varmaa mihin se olisi johtanut. Kaunas oli kaupunkilinnoitus, ja osa sen linnoituksista ja katakombeista on avoinna yleisölle toisin kuin historiansa varrella, jolloin niihin oli pääsy vain etuoikeutetuilla. Katakombeja löytyy Kaunasin linnan ja Kaunasin kaupungintalon alta.

Vanhakaupunki

Kaunasin vanhakaupunki on upea kokonaisuus gootti- ja renesanssityylisiä rakennuksia, Keskiaikaiset talot sekä mukulakiviset kadut ja kujat luovat viehättävän rauhallista tunnelmaa, jossa Puolan ja Keski-Euroopan vaikutus näkyy selvästi. Koko vanhankaupungin läpi kulkeva, lähes kaksi kilometriä pitkä Laisves-kävelykatu on koko Baltian pisin kävelykatu. Kadun varrelta löytyy pikkuputiikkeja, kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, joiden terassit lämpimänä kesäpäivänä kutsuvat ruokailemaan ja nauttimaan virvoittavia juomia. Vanhankaupungin sydän on raatihuoneentori, jonka laidalta löytyy upea 1500-luvulta peräisin oleva raatihuone. Historialliseen rakennukseen kuuluu 50 metrin korkeuteen asti kohoava torni, joka onkin yksi näkyvimpiä maamerkkejä.

Kaupungintalo

Entinen kirkko on nykyään kaupungintalo, joka sijaitsee vanhankaupungin keskusaukiolla. Ainutlaatuisen rakennuksen kaunis torni ulottuu 53 metrin korkeuteen ja se onkin saanut lempinimekseen ”valkoinen joutsen”. Nykyisin täällä pidetään vihkimistilaisuuksia ja virallisia tilaisuuksia. Kaupunginmuseo sijaitsee myös rakennuksessa.

Funikulaari

Funikulaaria kannattaa ehdottomasti kokeilla ainakin yhteen suuntaan. Tämä on varmasti hauska ja erilainen kokemus nousta tai laskea mäkeä portaiden sijaan. Vaunut ovat edelleen samoja kuin 1930-luvulla, jolloin funikulaari aloitti toimintansa. Vaunu vie kerrallaan enintään 36 matkustajaa kukkulanrinnettä ylös tai alas. Kahden metrin sekuntivauhdilla matka-aika on alle kaksi minuuttia.

Kaunasin linna

Kaunasin linna sijaitsee vanhankaupungin kupeessa. Linna on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja samalla myös Liettuan vanhin kivilinna. Linna on peräisin 1300-luvulta ja sitä on restauroitu vuosien 2009-2010 aikana. Nykyään linnan tiloissa toimii museo, jossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä. Linnan ympärillä on vehreä puisto, joka levittäytyy Nemunas- ja Nerisjokien rannoille. Puisto on mukava kohde vaikkapa piknikille! Linnan alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

Yhdeksäs linnake

Linnoitusta käytettiin natsimiehityksen aikaan toisessa maailmansodassa Kaunasin suuren juutalaisvähemmistön hävittämiseen ja siellä teloitettiin noin 50 000 ihmistä. Neuvostoliiton miehityksen aikana linnaketta käytettiin vankilana ja kidutuspaikkana. Linnoitus on juutalaisten joukkomurhan symboli ja kärsimyksistä kertova museo.

Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko

Keskustassa Zaliakalnis kukkulan huipulla sijaitseva monumentaalinen kirkko on hyvin yksinkertaisesti sisustettu ja ulkoa koristeltu, mutta silti se tekee kaikkiin vaikutuksen. Kirkon 70 metriä korkea torni näkyy kauas ja katolla sijaitseva näköalatasanne onkin Kaunaksen paras paikka ihailla maisemia.

Paholaismuseo

Paholaismuseossa on liettualaistaiteilija Antanas Zmuidzinaviciuksen keräämiä paholais- ja demonihahmoja. Sen kokoelmaan kuuluu mitä erilaisimpia piruja, peikkoja, menninkäisiä ja muita kansanperinteen hahmoja.

Ristikukkula

Ristikukkula sijaitsee Liettuassa, Šiauliain kaupungissa. Kukkula mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1850. Uskotaan, että ensimmäiset ristit tuotiin vanhan linnavuorenalueelle sen jälkeen, kun puolalaiset ja liettualaiset olivat epäonnistuneesti kapinoineet Venäjän keisarikuntaa vastaan Marraskuun kansannousussa vuonna 1831. Ristejä on tullut lisää ja niillä oli erityinen merkitys kansannousun yhteydessä kadonneiden henkilöiden perheille.
Laskennassa vuonna 1938 mäellä oli enemmän kuin 400 ristiä. Neuvostoliiton aikana vuosien 1961 ja 1984 välillä maansiirtokoneet tuhosivat ristit neljä kertaa. Liettualaiset harjoittivat väkivallatonta vastarintaa neuvostomiehitystä vastaan tuomalla tuhottujen ristien tilalle uusia. Nykyään ristejä on alueella yli 100 000, ja uuden ristin saa vapaasti pystyttää.

 

Trakain linnoitus

Linna on 1300-luvulla rakennettu ja sijaitsee 27 kilometriä Vilnasta länteen Galve -järven rannalla. Varsinkin kesäisin linnoitus on yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä. Linna toimi aluksi puolustuslinnana, mutta on 1400 -luvulta alkaen ollut asuinlinna. Linna toimi keskiaikana myös vankilana. 1600-luvulla linna vaurioitui ja hylättiin, kunnes 1935 alkoivat sen kunnostustyöt. Maailmansota keskeytti kunnostuksen ja se aloitettiin uudelleen 1960-luvulla, jolloin linna kunnostettiin 1400 -luvulla tehtyjen piirrustusten mukaiseksi.

Nykyään linnassa toimii näyttely joka kuvaa linnan elämää keskiajalla, sekä taidemuseo joka esittelee uskonnollista taidetta. Linnoituksella järjestetään myös paljon tapahtumia ja konsertteja.