Sisarukset jatkavat vanhempiensa työtä kotoisassa Hotelli Ivalossa – “Työskentelemme Lapin matkailun parissa suurella sydämellä”
Suomalaisen sisarusten pyörittämässä Hotelli Ivalossa hehkuu lämpö sekä halu ja innostus näyttää pala parhainta Lappia matkailijoille.
– Me uskomme aidosti, että täällä on aivan ihanaa. Haluamme jakaa sen kaikille. Onhan Lappi ja Hotelli Ivalo aivan unelmapaikka niille, jotka eivät täällä asu. Vaikka matkassa menisikin jokin pieleen, Lapin luonto ei koskaan petä, Hotelli Ivalon toimitusjohtaja Sini Suomalainen tietää.
Lapissa on tarjolla paljon luksusmajoitusta, mutta Sini, Sari, Suvi ja Samuel Suomalaisen mukaan Hotelli Ivalo haluaa profiloitua erityisesti kotoisana perhehotellina.
– Haluamme luoda perheille mukavan ja rennon paikan, josta saa hyvää ruokaa ja lepoa omien luontopuuhien välissä, Sini kuvailee.
”Lapin luonto ei koskaan petä.”
Hotelli Ivalon liiketoimintaan kuuluu myös Club Nord, joka toimii lähinnä talvikaudella muun muassa moottorikelkkasafareiden, revontuliretkien, hevosrekiajelujen, huskyretkien, porotilavierailujen ja paikallisiin nähtävyyksiin järjestettyjen käyntien järjestäjänä. Lisäksi hotellivieraiden käytössä on runsaasti erilaisia talviurheiluvälineitä.
– Suomalaiset tulevat Lappiin erityisesti hiihtämään, ja meillä on hyvänä valttina se, että ladut lähtevät pihaltamme ja johtavat pidemmille laduille, Suvi Suomalainen kertoo.
– Niille suomalaisille, jotka tulevat kaupungeista ja varsinkin ulkomaalaisille perheellisille elämä on paljon hallitumpaa ja rajatumpaa. Kun he tulevat Ivaloon, lapset voivat olla täällä vapaasti. Ivalojoki on jäässä, ja kaikenmaalaiset lapset juoksentelevat täällä, kun ei ole mitään vaaraa, Sini lisää.
Matkailu verissä jo nuoresta pitäen
Sisarukset ovat toimineet Hotelli Ivalon yrittäjinä vuodesta 2018 lähtien. Yrittäjyys sai alkunsa, kun vanhempi sukupolvi, sisarusten vanhemmat Reijo ja Hilkka Suomalainen, jäivät sivummalle matkailuyrityksen johdosta. Hotelli Ivalo on ollut Suomalaisen perheen täydessä omistuksessa vuodesta 2008 alkaen.
Sisarusten isä Reijo Suomalainen on pitkän linjan matkailun ammattilainen. Vanhemmat sisarukset, perheen nuorinta Samuelia lukuun ottamatta, ovat kasvaneet Sodankylässä, jonka lähiseudulla Reijo ja Hilkka pyörittivät Poromiehen Majataloa ennen kuin muuttivat Ivaloon. Samuel on lapsista ainoa, joka on kasvanut paikkakunnalla ja osallistunut pienestä pitäen hotellin toimintaan.
– Olin jo ennen sukupolvenvaihdosta seitsemän vuotta safarioppaana. Nykyäänkin keskityn safareiden vetämiseen ja kelkkojen huoltoon, Samuel Suomalainen kertoo.
Matkailu on kuitenkin työllistänyt muitakin sisaruksia jo nuorena.
– Isä on laittanut minulle turistit moottorikelkan kyytiin jo 1980-luvun lopulla, ja olen kuskannut asiakkaita moottorikelkalla ja reellä. Olen ollut ajamassa safareita sekä tehnyt myös laitteiston huoltoa. Ehkä olin toinen meidän perheen pojista, jolla oli naama ja kädet rasvassa, Suvi muistelee.
”Matkailu on oma juttu.”
– Minä en ehkä ollut niin rämäpäinen kuin Suvi enkä niin innokas lähtemään safareille, mutta kun on yrittäjän lapsi, lomilla ei paljon kysellä, lähdetkö ajamaan kelkkaa, Sini kertoo nuoruuden kokemuksistaan.
Markkinoinnista vastaava Sari Suomalainen taas ehti toimia tehtävässään parin vuoden ajan ennen kuin hänestä tuli yksi Hotelli Ivalon yrittäjistä.
– Olin opiskellut markkinointia, ja minulle ehdotettiin työtä erään kaupungin markkinointiyksiköstä. Mietin silloin, että jos jotain markkinoin, niin se on sitä, mihin itse uskon. Tajusin, että Lappi on se, mistä voin puhua suoraan sydämestäni. Aiemmin varmaan yritin keksiä kaikkea muuta, mutta sitten ymmärsin että matkailu on oma juttu, hän sanoo.
Unelmatyö odotti oikeaa aikaa
Matkailun parissa työskentely ei kuitenkaan ollut aina selvää sisaruksille, ja useimmat heistä ehtivät tavoitella uraa muualla ja nähdä maailmaa. Sini asui Sveitsissä, ja hän opiskeli Suomessa opettajaksi, Sarista tuli markkinoinnin osaaja, ja hän asui Espanjassa ja Yhdysvalloissa ja Suvin tie kulki muun muassa Ranskaan. Matkailualan opinnot taas veivät Samuelin Ouluun.
”Olemme etuoikeutettuja, että saamme tulla tekemään tällaista vanhempiemme pohjatyön päälle.”
– Nuorena kun saa olla mukana yrittäjän arjessa, näkee vain sen ettei ole lomia. Sitä vertasi kavereiden vanhempien lomiin ja viikonloppuvapaisiin. Kun pääsee siihen toisten ihanaan arkeen, kuten me olemme päässeet aiemmin, niin näkee myös yrittäjyyden hyvät puolet, Sini taustoittaa.
– Vaikka työ sitoo, niin tässä on sellainen outo vapaus. Me kaikki rakastamme Lappia, ja meitä odotti unelmatyö. Elämä järjesti sopivasti ajankohdan, että me kaikki päädyimme Ivaloon. Meidän piti nähdä muuta, ja todeta viisastuneena aikuisten aivoilla että olemme etuoikeutettuja, että saamme tulla tekemään tällaista vanhempiemme pohjatyön päälle, hän jatkaa.
Sisarukset tekevät työtä matkailun parissa suurella sydämellään, mikä heijastuu hotellin työntekijöihin ja sitä kautta asiakkaisiin. Antointa onkin kohdata tyytyväinen asiakas.
– Hyvästä palautteesta tulee tietenkin hyvä mieli, Sari tiivistää.
– On hienoa, kun asiakas palaa rentoutunein mielin kotiin, Sini lisää.
Yrittäjille on tärkeää tarjota työntekijöilleen hyvät oltavat työssään.
– Emme halua olla vain työpaikka, vaan haluamme rikastuttaa työntekijöidemme elämää. Ilmapiiri töissä on todella tärkeää, ja sitä kuunnellaan tarkasti, Sini huomioi.
Lisäksi ekologisuus on tärkeää Hotelli Ivalon toiminnassa.
– Päämäärämme on saada vihreä Green Key -merkki tämän vuoden aikana. Kierrätys on edistynyt tämän vuoden aikana todella paljon ja toimintaamme on sähköistetty. Lisäksi tarjoamme erilaista ohjelmaa, joka tapahtuu luonnon ehdoilla, Sini valottaa.
Talvikauteen toiveikkain mielin
Suomalaisen perheen yrittäjyys toi 2000-luvulla mukanaan kansainvälisyyttä, sillä aiemmin Hotelli Ivalon pääkohderyhmänä olivat suomalaiset lapinkävijät, koska kullankaivuuhistoria on ollut alueella vahvasti läsnä.
– Jo Poromiehen Majatalon ajoilta juontaa juurensa ranskalaisryhmien majoittaminen, joka näkyy vielä nykyään Hotelli Ivalon asiakaskunnassa, sillä asiakassuhteet Ranskan matkanjärjestäjiin ovat säilyneet, Sini taustoittaa.
”Valkoinen talvi ja sen luoma valo sekä valkea joulu tekevät hyvää sielulle.”
Asiakaskuntaan kuuluu kaikenmaalaisia matkaajia, korona-aikaa lukuun ottamatta.
– Ennen koronaa talvikauden toimintamme muodostui pääosin kansainvälisten asiakkaiden ympärille, Sini kiteyttää.
Myös suomalaiset kuuluvat luonnollisesti Hotelli Ivalon asiakaskuntaan.
– Eniten suomalaisryhmiä on syksyisin, sillä he tulevat ruskamatkoille. Koronan aikana kesällä moni suomalainen on tullut Lappiin asuntoautolla, mutta suomalaiset matkaajat ovat mukavasti paikanneet kansainvälisten matkaajien poissaoloa. Olemme toiveikkaita talven suhteen. Tietoomme ei ole tullut yhtään koronatartuntaa Ivalossa, Sini kertoo.
Yrittäjät haluavat kannustaa kotimaisia matkaajia matkustamaan Ivaloon talven viettoon, sillä valkoinen talvi ja sen luoma valo sekä valkea joulu tekevät hyvää sielulle.
– Ystäväni soitti toiselta puolelta Suomea ja sanoi: “kun kaupungeissa alkaa harmaa loska-aika, teille tulee valkoinen lumi ja valo säilyy, niin jokainen suomalainen haluaa olla mieluummin Lapissa”, Sini tiivistää.